Képzés

Táborok

 

SZEREPCSERE PÁLYAORIENTÁCIÓS FILMES TÁBOR - A Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. és a Vizuális Világ Alapítvány együttműködésében szervezett nyári ifjúsági tábor 2022. július közepén.  

A különböző helyszíneken szervezett, napközbeni elfoglaltságot biztosító tábor célja, hogy a diákok a filmes szakmákkal való ismerkedés közben új tapasztalatokat szerezzenek saját tehetségükről és segítséget kapjanak pályaorientációjukhoz. A résztvevők a tábor hét napja alatt csoportbontásban elkészítenek egy-egy rövidfilmet, melynek korábban a forgatókönyvén is együtt dolgoztak.  

A tábort megelőzi egy, a résztvevők egyéni érdeklődését, igényeit, filmes hátterét feltáró kérdéssor és workshop.

A táborban való részvétel feltétele a kérdéssor megválaszolása és a workshopon való jelenlét.

Feltáró kérdéssor és workshop

A workshop programja: csapatépítés, filmvetítés beszélgetéssel, történetalkotáshoz kapcsolódó játékok, melyek alapján létrehozzuk a táborban forgató stábokat.
Időpontja: 2022. június 18. szombat 10:00-16:00
Helyszíne: Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. (1145 Budapest, Róna u. 174.)

A kérdéssort a jelentkezők a táborba való regisztrációjukat követően kapják meg. Túljelentkezés esetén e válaszok is segítik a 16 résztvevő kiválasztását, azt nézve, hogy melyik jelentkező várakozásaival találkozik leginkább az, amit a tábor nyújt.

A tábor programja:  

Ismerkedés a filmes szakmákkal és a hozzájuk kapcsolódó képességekkel dramatikus játékokon, vetítéssel egybekötött bemutatókon és egy-egy szakmai fogás kipróbálásán keresztül.     

Filmkészítés: a résztvevők az általuk hozott ötletek felhasználásával írt szinopszis alapján készítenek kisfilmet úgy, hogy professzionális filmesek mellett különböző stábszerepekben is kipróbálhatják magukat. A forgatást egy, a vágásról szóló nap követi, ekkor a táborozók az elkészült nyersanyagot egy vágóval megszerkesztik. A kisfilmeket a táborzárón mutatjuk be, melyre az alkotók saját vendégeket hívhatnak.  

Stúdiólátogatás: a hét egyik napján Fótra kirándul a csapat, ahol a Nemzeti Filmintézet MAFILM stúdiójában, jelmeztárában, nagy filmes produkciók díszletei között folytatja filmes gyakorlatait, amit pirotechnikai bemutató is gazdagít.

Pályaorientáció: a feltáró workshop, a filmkészítés során adott visszajelzések és az utána következő coaching beszélgetés mind azt a célt szolgálják, hogy a tábor segítséget nyújtson a résztvevők sikeres szakmai orientációjához.

A foglalkozásokat professzionális filmes szakemberek, mozgóképtanárok és drámapedagógus tartja, kortárs segítők kísérik.  

Időpont: 2022. július 11–17. hétfőtől szombatig 9.00–17.00, vasárnap 9.00–13.00  

Helyszínek:

Marczibányi Téri Művelődési Központ (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A)
Nemzeti Filmintézet MAFILM Fóti Stúdió (2151 Fót, Keleti Márton utca 16.)  

Korosztály: 15–18 év  

Utazás: A Marczibányi Téri Művelődési Központba egyénileg, Fótra szervezett buszjárat indul a Hősök teréről  

Létszám: 16 fő  

Étkezés: napi háromszori étkezés (tízórai, ebéd, uzsonna)  

Részvételi díj: 49.000,- Ft, amely tartalmazza a feltáró workshop, a szakmai programok, a fóti kirándulás utazási költségét és a napi háromszori étkezések árát.  

Jelentkezési határidő: 2022. április 30.
Jelentkezni EZEN A LINKEN lehet.  

A jelentkezők bemutatkozó anyagai alapján választjuk ki a 16 résztvevőt a belső értékelési rendszerünk alapján.
A kisfilmek leforgatásához olyan résztvevőkre is szükség van, akik szívesen játszanak kamera előtt. Ha te a tábor idejére „filmszínésznek” is jelentkezel, kérjük, feltétlenül jelezd a bemutatkozó anyagodban.  

Értesítés a jelentkezés elfogadásáról: 2022. június 6.

A részvételi díj befizetésének határideje: 2022. június 13.
További részletekért lásd a részvételi feltételeket.  

Koncepció és foglalkozásvezető: Vizuális Világ Alapítvány

A foglalkozásokat tartó szakemberek:

Soponyai Dóra mentor, médiaoktató 
Ecsedy Márton televíziós műsorkészítő-producer 
Lipták Ildikó drámapedagógus 
Kocsis Judit fotográfus, operatőr 
Kovács Zoltán vágó 
meghívott maszkmester, filmrendező és kortárs segítők.  

A tábor szakmai vezetője: Kozák Zsuzsanna mozgóképtanár, a Vizuális Világ Alapítvány ügyvezetője.  

További információ és jelentkezés: kepzes@nfi.hu  

A változtatás jogát fenntartjuk!

Részvételi feltételek

 

 

Szerepcsere galéria 2022

 

FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Alsóbogáton szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát.

Forgass, beszélgess, alkoss hozzád hasonló fiatalokkal az FFP csapatának szervezésében!

A Fast Forward Program alkotótáborának célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18-35 éves fiatalok találkozhassanak és közösen alkothassanak.

A nyári alkotótábor Budapesttől távol, különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A 10 nap alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok és vendégelőadók segítik.  

Jelentkezz már most! Regisztrációs linkek a lap alján.

Mikor: 2022. augusztus 21—30.

Kiknek: a filmezés iránt érdeklődő 18-35 éves fiataloknak

Hol: Alsóbogát, Villa Bogart

Mennyiért: 95.000 Ft/fő, amely tartalmazza a szakmai programok, a szállás és a napi háromszori étkezés árát. 

Jelentkezési határidő: 2022. június 30.

Értesítés a jelentkezés elfogadásáról: 2022. július 14.

Részvételi díj befizetési határideje: 2022. augusztus 1.
További részletekért lásd a részvételi feltételeket.

Utazás: egyénileg

Csoportok:
Kisjátékfilm /mentor: Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató
Dokumentumfilm /mentor: Zurbó Dorottya filmrendező, egyetemi oktató
Fotó-képregény /mentor: Pecsics Mária fotóművész, egyetemi docens, tanszékvezető
Hang és zene /mentor: Várhegyi Rudolf hangmester, sound designer  

Vendégelőadó:
Petrányi Viktória producer

A tábor szakmai vezetője Pálos György filmrendező, producer, egyetemi tanár.

A technikai eszközöket együttműködő partnerünk, a Budapesti Metropolitan Egyetem biztosítja.  

Csoportok:

1. Kisjátékfilm (2 csoportban)

Mentor: Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató

Cél:

A csoportok Alsóbogát és a szűkebb környék helyszínei által inspirálva kisjátékfilmet készítenek 5-9 perc hosszúságban. A résztvevők ezen keresztül megismerik a fikciós filmkészítés technikai és alkotófolyamatát, az együttes munka dinamikáját, az ezzel együtt járó kommunikációs helyzeteket és azok megoldási lehetőségeit.

Tematika:

A gyalog, biciklivel, esetleg rövidebb autózással elérhető helyszíneket, mint egy emlék vagy vágy, esetleg egy felmerülő fikciós helyzet helyszíneként kell elképzelni, majd ezeket az érzeteket narratív struktúrába rendezve fejleszteni a forgatásig. A résztvevők egyéni affinitásuk, egymás megismerése és a mindenki által elfogadott szinopszis figyelembevételével a tervet – alapos előkészítés után – leforgatják, megvágják, és hangosítják. A csoportok tagjai: forgatókönyvíró, rendező, operatőr, vágó, rendezőasszisztens/gyártásszervező, látványtervező. A további stábszerepeket és színészi feladatokat a felálló stábon belül, kettős funkciókkal oldjuk meg.

2. Dokumentumfilm (2 csoportban)

Mentor: Zurbó Dorottya filmrendező, egyetemi oktató

Cél:

A workshop a dokumentumfilm-készítés alapjaival ismerteti meg a jelentkezőket, arra helyezve a hangsúlyt, hogy miként lehet a valóság töredékeiből dramatikus történetet felépíteni. A workshop során a résztvevők két 7-10 perces kreatív dokumentumfilmet készítenek el csapatban.  A résztvevők a helyszínen felkutatott valós történetek, élethelyzetek, sorsok és szereplők bevonásával megtanulják a valóság dramatizálásának lépéseit. A folyamat megismerteti őket a dokumentumfilm-készítés professzionális stációival és körülményeivel, a téma kutatásától, a koncepció kialakításán és prezentációján keresztül a forgatás és utómunka alkotói fázisáig. A filmkészítés technikai folyamata mellett a résztvevők megtapasztalják a közös alkotás dinamikáját, a valós szereplőkkel való együttműködés lehetőségeit, a valóság analizálásának és drámai szerkezetté formálásának technikáit, a gyors alkotói döntések meghozatalának fontosságát és a közös filmkészítés örömét.

Tematika:

A két csapat a tábor első napjaiban megismeri a helyszínt, és valós történetek, szereplők, forgatható élethelyzetek után kutat a faluban. A kutatást közös esti konzultációk kísérik, ahol a csapatok lépésről lépésre alakítják ki mentorukkal a koncepciót és a következő napok forgatási tervét. A forgatások során kreatív gyakorlatok segítik a csapatokat a talált témák fejlesztésében és a forgatási módszer kidolgozásában. A forgatásokat esti konzultációk kísérik, ahol a nyersanyag, a szereplők és a szituációk mélyebb elemzése és megértése segítségével a csapat tagjai a valóság elemeiből rugalmasan kialakítják a film dramaturgiai és esztétikai alapvetéseit. Az utómunka során megismerkednek a kreatív vágás és hangkeverés lehetőségeivel. A csoportok tagjai: rendező, operatőr, vágó.

3. Fotó-képregény

Mentor: Pecsics Mária fotóművész, egyetemi docens, tanszékvezető

Cél:

A workshop célja, hogy a résztvevők egyénileg vagy max. 2-3 fős csoportokban olyan képregényeket készítsenek, amelyek alapját a workshop alatt készített fotográfiák adják. A fotó-képregények rövidebb vagy hosszabb történetet mesélnek el, amelyek több képkockában folytatódnak. Az állóképekből összeállított jelenetsorok, stripek szöveges elemeket is tartalmazhatnak, csakúgy, mint a klasszikus comics-ok. A történeteket elmesélő fotó-képregények hasonlóképpen ábrázolják a cselekményt, mint általában a filmek: írott szöveget adaptálnak, van dramaturgiájuk, élnek a több nézőpontúság, a változó fókusz és látószög alkalmazásának lehetőségével és dialógust is tartalmaznak. Az összetett szituációk ábrázolása a fotográfia eszközrendszerével voltaképpen a filmkészítés alapja, hiszen végső soron a mozgókép állóképek sora, amelyekbe bele van sűrítve az idő.

Tematika:

A workshop résztvevőivel legelőször a fogalmakat beszéljük át, és bemutatásra kerülnek a fotográfiát különböző mértékben integráló képregények inspiratív termékei a populáris kultúrából a képzőművészeti alkotásokig, mindenféle stílusban és formában. A műfaj kereteinek meghatározását a koncepciók felvetése, átbeszélése, a story-k kiválasztása, majd a tervezés követi. Az egyes stripek fényképeinek készítésénél a fotográfia formanyelvi készlete irányadó, melyet az alkotók egy pontosan meghatározott jelentés elérése érdekében tervszerűen és céltudatosan alkalmaznak. A jelenetsorok összeállítását a képregényekre és a mozgókép tervezésére jellemző jelentéstani és dramaturgiai kontroll kíséri. A fotó-képregények készülhetnek manuális montázstechnikával, de lehetőség van a szoftveres tervezésre is. A kivitelezés módja lehet tablóformátum, illetve lehetőség van nyomtatott zine kiadványok elkészítésére is.

4. Hang és zene

Mentor: Várhegyi Rudolf, hangmester, sound designer

Cél:

Elsődleges cél a táborban készülő filmek hangosítása, beleértve a helyszíni hangfelvétel készítését, editálását és keverését. Idén a hangos csoportot kiegészítve, filmzenei szekciót is indítunk, olyanok jelentkezését is várjuk, akik rendelkeznek zenei alapismeretekkel és játszanak valamilyen hangszeren. A táborban lehetőség lesz oldott hangulatban, filmes szakemberek segítségével végig kísérni egy komplett kisfilm munkafázisait és alkotó módon részt venni a gyártási folyamatban. Ha valaki már rendelkezik előtanulmányokkal, a tábor annak is remek lehetőséget nyújt gyakorolni és kapcsolatokat építeni.  

Tematika:

A hang és zene csoport résztvevői a tábor első napjaiban elméleti oktatás keretében megismerik egy átlagos rövidfilm elkészítésének folyamatait, technikai és esztétikai követelményeit, illetve a fikciós, a dokumentum- és az animációs film hangi különbözőségeit, jellemző zenei elemeit, filmvetítéseken és személyes beszámolókon keresztül.  A későbbiekben rendszerezik és önálló gyakorlatok keretében kipróbálják a tábor hangtechnikai berendezéseit, összeállítanak egy vagy több számítógépes munkaállomást, ahol később a hangi utómunkákat készítik. A forgatókönyvek létrejötte után komplett hangstábként (mikrofonos, hangfelvevő) segítik a forgatási munkálatokat. Dialógusokat, zajokat, zörejeket, zenéket rögzítenek és kreatív munkatársként részt vesznek a végleges filmhang kialakításában.

Általános jelentkezési feltételek:

Kérjük, jelöld meg, hogy melyik csoportba (kisjátékfilm, dokumentumfilm, fotó-képregény vagy hang és zene) szeretnél jelentkezni. Egyszerre több csoportba és több szerepkörre is lehet jelentkezni, ebben az esetben a tábor szervezői döntik el, hogy melyikbe kerülsz. A jelentkezés feltétele a lenti tevékenységek valamelyikében megszerzett minimális szakmai tapasztalat. Minden jelentkezőtől egy korábban készített referenciamunkát, eddigi szakmai tevékenységeinek, szoftverismeretének leírását, és egy rövid, max. egyperces videót várunk, hogy miért szeretne részt venni a táborban.

1.   Jelentkezés a kisjátékfilmes csoportba:

A kisjátékfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.

Referenciamunka:

Forgatókönyvíró: egy max. 3 oldalas forgatókönyv vagy novella és/vagy elkészült max. 3 perces rövidfilm, amelynek forgatókönyvírója voltál. A novellát/forgatókönyvet és linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Rendező: korábbi munkák felsorolása és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Operatőr: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Vágó: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Gyártásszervező: korábbi szervezési feladataid, munkáid rövid leírása (max. 1 oldal), legyen az a közösségi élet vagy a társas munkavégzés bármely területéről. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Rendezőasszisztens: korábbi szervezési feladataid, munkáid rövid leírása (max 1 oldal), legyen az a közösségi élet vagy a társas munkavégzés bármely területéről. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Látványtervező: korábbi munkák felsorolása, elkészült rövidfilm, filmrészlet, installáció, színházi vagy iskolai munka leírása, képi illusztrációja. A linkeket, leírást és a képi anyagokat docx, ppt vagy pdf formátumba szerkesztve kérjük feltölteni.

A kisjátékfilmes csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

 

2.   Jelentkezés a dokumentumfilmes csoportba:

A dokumentumfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.

Referenciamunka:

Rendező: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Operatőr: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Vágó: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

A dokumentumfilmes csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.  

 

3.   Jelentkezés a fotó-képregény csoportba:

A fotó-képregény csoportba az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.    

Referenciamunka:

Maximum 10 fényképből álló összefüggő képsorozat/képsorozatok (maximum 2 sorozat), vagy min. 10 - max. 15 egyedi képekből álló portfólió. Rövid, max. 300 szavas műleírás .pdf fájlként mellékelhető. A képek hosszanti oldala egyenként min. 1200 - max. 2000 pixel, a fájlok kiterjesztése JPG, színbontása Adobe RGB vagy sRGB. A képek zip fájlba tömöríthetőek.

A fotó-képregény csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

 

4. Jelentkezés a hang és zene csoportba:

A hang és zene csoportba az arra összeállított referencia anyagokkal lehet jelentkezni. Filmkészítéshez használt audio szerkesztő program ismerete előnyt jelent (pl. Adobe Audition, Reaper, Pro Tools stb.), de nem feltétel.

Referencia munka:

Hanganyag vagy más multimédiás felvétel linkjét docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni, amennyiben készítettél már ilyet vagy közreműködtél benne, továbbá a kapcsolódó tevékenységek (pl. zenélés, rádiózás stb.) leírása.  

A hang és zene csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

A változtatás jogát fenntartjuk!

Részvételi feltételek

További információ: ffp@nfi.hu

 

 

FFP TÁBOR GALÉRIA 2022

 

 

 

Az FFP | Cinemira Junior Script Lab a Nemzeti Filmintézet és a Cinemira együttműködésben szervezett 3x5 napos forgatókönyv-fejlesztő workshop, mely idén 2022 nyarán valósul meg.  

Érdekel a forgatókönyvírás? Van saját sorozat- vagy filmötleted? Az FFP | Cinemira Junior Script Lab-ben megtanulhatod a forgatókönyvírás alapjait, közösen fejlesztheted film- vagy sorozatötletedet profi filmesekkel, végül filmes producerek, forgatókönyvírók és rendezők előtt adhatod elő a tervedet.  

A Script Lab célja, kamaszok filmötleteinek profi forgatókönyvírókkal történő közös fejlesztése a szinopszistól egészen a treatmentig, hogy autentikus, a mai fiatalokat érdeklő témák és elbeszélésmódok jelenjenek meg a nekik szóló filmes alkotásokban. A folyamat végén a résztvevők filmes rendezőkből, forgatókönyvírókból és producerekből álló szakmai zsűri előtt prezentálják a projektjeiket a Cinemira - Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválon 2022. október elején. Minden filmterv képviselője szakmai visszajelzést kap, valamint a legjobbnak ítélt projekt Arany Mókus-díjat és számos értékes filmes díjat nyer.  

A tábor programja:  

2022. június 27–július 1.: első workshop – előadások + workshop
előadás: forgatókönyvírás alapjai - elméleti előadások 
workshop: szinopszisok fejlesztése, karakterek, fő téma meghatározása  

2022. augusztus 1–5. második workshop: fejlesztés
treatmentek fejlesztése
forgatókönyvfejlesztés improvizációs színházi technikákkal  

2022. augusztus 22—25.: harmadik workshop
treatmentek / kiemelt jelenet véglegesítése
moodboard és prezentációk elkészítése  

A táborban való részvétel feltétele mind a három héten való jelenlét.   

Az októberi pitch fórum előtt számítani lehet egy októberi felkészítő alkalomra is.  

Időpontok:

2022. június 27—július 1.
2022. augusztus 1—5.
2022. augusztus 22—25.  

Helyszín: Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. (1145 Budapest, Róna utca 174.)  

Korosztály: 13-19 év  

Létszám: max. 10 fő (2 csoportban)  

Utazás: egyénileg  

Étkezés: Az első és a harmadik héten napi háromszori étkezés (tízórai, ebéd, uzsonna), a második héten pedig tízórai.  

Részvételi díj: 55.000 Ft, amely tartalmazza a szakmai programok és az étkezések árát.   

Jelentkezési határidő: 2022. május 9.
Jelentkezni EZEN A LINKEN lehet.  

Értesítés a jelentkezés elfogadásáról: 2022. május 31.  

A részvételi díj befizetésének határideje: 2022. június 7.
További részletekért lásd a részvételi feltételeket.  

Koncepció és foglalkozásvezető: Gyerekfilm Akadémia / Cinemira

A foglalkozásokat tartó szakemberek:

Lakos Nóra rendező, producer
Somogyi György író, forgatókönyvíró
Várady Zsuzsi dramaturg, színész, a Momentán Társulat alapító tagja, oktatója  

A tábor szakmai vezetője: Lakos Nóra rendező, producer, a Gyerekfilm Akadémia alapítója, a Filmjátszó oktatója, a CINEMIRA Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál igazgatója.

További információ és jelentkezés: ffp@nfi.hu

A változtatás jogát fenntartjuk!

Részvételi feltételek (pdf)

 

FFP | Cinemira Junior Script Lab

 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem