Képzés

Fast Forward Program

A Nemzeti Filmintézet célja a piac diktálta helyzetekre való gyors reakció, a szakemberhiány megszüntetése és a hazai filmes szakma versenyképességének növelése. Az erre a célra létrehozott Fast Forward Program küldetése, hogy a hazai szakmai környezetből jelenleg hiányzó, rövid képzésekkel fejlessze a szakembereket és belépési lehetőséget nyújtson a szakma iránt érdeklődők számára.

 

A program elsősorban intenzív és gyakorlatiorientált workshopokat kínál. Előadóink aktív, tapasztalt és sikeres filmkészítők, filmes szakemberek, ami lehetővé teszi az elmélet és gyakorlat megfelelő egyensúlyát. 

 

A 2020-2021-es FFP brossúra innen tölthető le, a 2019–2020-as innen tölthető le, a 2018-2019-es programfüzet innen. A 2017-2018-as évad programfüzete ezen a linken található.

 

Szeretnél értesülni a legújabb hírekről, előadásokról, workshopokról?

Akkor iratkozz fel a FAST FORWARD PROGRAM hírlevelére itt!

 

Aktuális képzések, workshopok

Április

Nyílt vizeken

Minden, amit a nemzetközi forgalmazásról tudni kell  

Előadás

Időpont: 2022. április 13. 10:00 – 12:00
Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő utca 17.)  

Greiner Gábor és Bánkuti Zsuzsi előadása során olyan kérdésekre kapunk válaszokat, hogy milyen filmes témák a legnépszerűbbek, melyik fesztiválokon érdemes részt venni, hogy a film nemzetközi érdeklődést váltson ki, vagy hogy pontosan kik a vásárlók. Megismerhetjük a világforgalmazók közötti különbségeket, megtudhatjuk, hogy szükség van-e egyáltalán világforgalmazóra, hogyan lehet velük felvenni a kapcsolatot, és mire kell odafigyelni a szerződéskötés során.  

Magyar nyelvű előadás. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: 

https://nfi.hu/hu/palyazatok/nyilt-vizeken-minden-amit-a-nemzetkozi-forgalmazasrol-tudni-kell-eloadas

Kiknek ajánljuk:

-producerek
-rendezők
-mozgókép szakos hallgatók    

Egyéni beszélgetések

Időpont: 2022. április 13. 13:00 – 16:00
Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő utca 17.)  

A kiválasztott projektek producerei egyéni beszélgetések alkalmával kaphatnak válaszokat olyan kérdésekre, hogy mennyire érdekes az adott projekt a nemzetközi piacon és hogyan lehetne még érdekesebbé tenni, ki a célközönség és hogyan lehet bővíteni, illetve a külföldi finanszírozásról is szó lesz. Egy beszélgetés időtartama: kb. 30 perc Olyan producerek jelentkezését várjuk, akiknek a filmje már finanszírozási stádiumban van.

A jelentkezéshez szükséges:

-        szinopszis
-        finanszírozási terv
-        a rendező rövid bemutatója

Regisztráció:

https://nfi.hu/hu/palyazatok/nyilt-vizeken-minden-amit-a-nemzetkozi-forgalmazasrol-tudni-kell

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyéni beszélgetéseken 6-7 projekt tud részt venni. A projektek kiválasztását az előadó végzi.

Jelentkezési határidő: 2022. április 7. éjfél    

GREINER GÁBOR

Az Európai Filmakadémia tagja. Bécsben, Birminghamben és Chicagóban tanult kulturális menedzsmentet, majd újságíróként és filmkritikusként dolgozott. 2003-ban a MEDIA program terjesztéstámogatási osztályának vezetője lett. 2009-ben akvizíciós ügyvezető lett a The Match Factory nemzetközi értékesítési ügynökségnél. 2010 augusztusában átvette a francia-német értékesítő cég, a Films Boutique akvizícióit. Arany Medvével és Arany Oroszlánnal díjaztak több általa forgalmazott filmet. A vállalat ügyvezetőjeként olyan filmek forgalmazása kapcsolódik a nevéhez, mint a Testről és lélekről (Enyedi Ildikó), a Sarlatán (Agnieszka Holland), A torinói ló (Tarr Béla), az Eisenstein Mexikóban (Peter Greenaway), vagy A kígyó ölelése (Ciro Guerra).  

BÁNKUTI ZSUZSI

Bánkuti Zsuzsi 2000-ben kezdett el dolgozni a Cirko Film beszerzési és program vezetőjeként Budapesten. Filmfesztiválokat, filmklubokat szervezett, és vezette a forgalmazási és az akvizíciós részleget. 2009-ben a Szuez Film (és a Kino) akvizíciós részlegének vezetését is elvállalta. Tíz év után a Cirko Film igazgatótanácsának elnöke lett, és számos független magyar produkció tanácsadója volt nemzetközi fesztivál- és forgalmazási stratégiával kapcsolatban. 2012-ben Kölnbe költözött, hogy a The Match Factory akvizíciós vezetőjeként dolgozzon, ahol ő felügyelte a legtöbb vásárlási tevékenységet, fesztivál- és marketingstratégiát, valamint a filmgyártásra és fejlesztésre is rálátása volt. Az IFFMH-val való együttműködése mellett jelenleg a Locarnói Filmfesztivál Open Doors szekciójánál tehetség fejlesztési menedzser és konzulensként dolgozik többek között a Torinó Filmlab-nál, CineMart-nál, Doha Film Institute-nál és független filmek stratégiájának kialakításában vesz részt. 

 

Forgatókönyvfejlesztés nemzetközi workshopokon

Egyre több, különböző tematikájú és struktúrájú nemzetközi workshop közül válogathatnak azok a forgatókönyvírók és producerek, akik úgy döntenek, nemzetközi szakértők segítségével szeretnének dolgozni filmprojektjeiken.
De vajon mennyit számít egy alkotó, illetve egy projekt nemzetközi karrierjében, ha bejut egy ilyen programba? Kinek való és kinek nem egy nemzetközi workshop? Hogyan érdemes választani az egyre színesebb kínálatból?  

Időpont: 2022. március 31. 17:00
Helyszín: Zoom  

A beszélgetés résztvevői:

Csicskár Dávid – forgatókönyvíró, rendező, aki Elefánt című projektjével tavaly megnyerte a Midpoint TV Launch sorozatfejlesztő program fődíját
Angelica Cantisani – a Torino Film Lab és az összes hozzájuk tartozó fejlesztő program koordinátora
Brigit Overkofler – az IDF Film Commission Südtirol és az általuk szervezett Racconti workshop szakmai vezetője  

Moderál:

Angyalosy Eszter – forgatókönyvíró; mentorként rendszeresen dolgozik együtt olyan nemzetközi workshopokkal és iskolákkal, mint a Torino Extended, a Racconti, az intenational film school, az Eureka Series, a SerialEyes, illetve az amerikai Stowe Story Labs.      

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az eseményhez tartozó Zoom linket az esemény napján küldjük.

Regisztráció: https://nfi.hu/hu/palyazatok/forgatokonyvfejlesztes-nemzetkozi-workshopokon

 

 

Kiből lesz jó sorozatíró?
Betekintés a sorozatkészítés világába  

Jorge Luis Borges argentin költő mondta, hogy a művészet a tűz és az algebra összege. Tatjana Samopjan két előadása ezen ars poetica mentén mutatja be a televíziós sorozatok készítését. Az első a történetmesélés algebráját mutatja be, a másodikon pedig a „tűz”-zel ismerkedhetünk meg.  

Előadás I.
TV sorozatok lejárati dátum nélkül  

Az előadás során megpróbáljuk megfejteni, hogy mitől lesz néhány tévésorozat minden évaddal jobb, míg mások már néhány epizód után véget érnek. Melyek a szükséges összetevők egy sikeres, többévados sorozathoz, amelynek nincs lejárati ideje? Valójában hogyan kell egy ilyen sorozatot fejleszteni? Az előadás célja a hosszú ideig tartó, minőségi sorozatok struktúráinak feltárása.

Időpont: 2022. április 05. 15:00-18:00
Helyszín: Magnet Közösségi Ház (1062 Budapest, Andrássy út 98.)

Regisztráció:  

https://nfi.hu/hu/palyazatok/kibol-lesz-jo-sorozatiro-tatjana-samopjan-eloadasa-i-resz

 

Előadás II.

Az első előadás a történetmesélés algebráját tárja fel, a második előadás középpontjában a „tűz” áll. A világ összes készsége, tapasztalata, jártassága keveset ér, ha a történet nem ég a tisztánlátás és a belátás tüzében. A kifejezési képesség az életben fejlődik leginkább. Az előadás során megtudhatjuk, hogyan befolyásolja az író élettapasztalata és érzékelésének minősége a történet mélységét és valóságtartalmát.  

Időpont: 2022. április 06. 15:00-17:00
Helyszín: Magnet Közösségi Ház (1062 Budapest, Andrássy út 98.)

Regisztráció:  

https://nfi.hu/hu/palyazatok/kibol-lesz-jo-sorozatiro-tatjana-samopjan-eloadas-ii-resz

Angol nyelvű előadások tolmácsolás nélkül. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Az előadások összefüggnek, de külön is látogathatóak. Mindkettőre külön kell regisztrálni.    

TATJANA SAMOPJAN

Kreatív tanácsadó, előadó és coach, aki tévésorozatok, filmek és dokumentumfilmek fejlesztésére specializálódott. Együtt dolgozott többek között az ACE producereivel, az EAVE-vel, a European TV Drama Series Labbal, a Flanders Audiovisual Funddal, a Göteborgi Filmfesztivállal, a Holland Filmakadémiával, a Seriencamppel, valamint számos egyetemmel. Korábban a Palladium Fiction fejlesztési vezetője volt, egy stockholmi produkciós céget vezetett, és az SVT Drama tartalomszerkesztője volt. Több európai tanácsadó testület tagja, amelyek új projektek finanszírozásában vesznek részt. Egész Európában népszerű előadásai szokatlan összefüggéseket mutatnak az élet és a dráma között.  

 

Kiből lesz jó sorozatíró?
Betekintés a sorozatkészítés világába    

Workshop: április 4–6. 10:00–17:00  
Helyszín: Magnet Közösségi Ház (1062 Budapest, Andrássy út 98.)

A zárt körű műhelymunkán a sorozatírás kerül a középpontba. A résztvevők megtudhatják, hogy mi történik egy írói szobában. Megtapasztalhatják, hogyan lesz íve a történetnek, hogyan fejlődnek a karakterek. A workshopra elsősorban olyanoknak a jelentkezését várjuk, akik nagyjátékfilmet már írtak, de sorozatos tapasztalatuk még nincs, de szeretnének.  

Jelentkezési feltételek:
- rövid bio (300-500 karakter)
- motiváció (kb 500 karakter)  

Jelentkezési határidő: 2022. március 27. éjfél

A workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció:  https://nfi.hu/hu/palyazatok/kibol-lesz-jo-sorozatiro-betekintes-a-sorozatkeszites-vilagaba

A workshopon 6-8 fő vehet részt. A jelentkezések értékelését a workshop vezetője végzi. A jelentkezőket 2022. április 1-ig értesítjük.    

ANGYALOSY ESZTER

Író és forgatókönyvíró, dramaturgként külföldi és magyar sorozatokon, kis- és nagyjátékfilmeken dolgozik. Hét évig volt a Libri Kiadó szerkesztője. 2015-ben jelent meg első regénye, a Wonderland, és ebben az évben került a magyar HBO-hoz forgatókönyv-fejlesztőként, ahol több sorozaton dolgozott a legkülönbözőbb zsánerekben. 2017-ben kezdett nemzetközi workshopokon előadásokat tartani a sorozatírásról. A TorinoFilmLab, illetve az amerikai Stowe Story Labs rendszeres előadója. 2019-től szabadúszó forgatókönyvíró, a Joyrider nevű nemzetközi sorozatfejlesztő műhely egyik alapítója.

 

Március

BLEND
Ahol a film és a zene találkozik

A könnyűzene és a film kapcsolatát szorosabbra kötő BLEND új platformként 2020-ban indult útjára a Hangfoglaló Program és Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja közös kezdeményezésére. A két iparág szakmai szereplőit megszólító esemény tavaly a pandémiás helyzetre való tekintettel online volt követhető. Idén - a hatályos rendezvénylátogatási szabályozások betartása mellett - újból élőben találkozunk a Muzikum falai között!  

Helyszín: Muzikum (1088 Budapest, Múzeum u. 7.)
Időpont: 2022. március 10. 10:00  

A BLEND-en a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

Regisztráció: https://nfi.hu/hu/palyazatok/blend-ahol-a-film-es-a-zene-talalkozik  

Egész napos programok:
Élő filmzeneszerző workshop

Résztvevők: Szászi Petra és Nóvé Soma
Vezeti: Balázs Ádám  

Látható zene workshop

Vezeti: Seres Tamás

A workshop célja a délelőtt kapott zenei anyagra estére videóklip és/vagy színpadi vizuál készítése.

Jelentkezési feltételek:

-        rövid szakmai bemutatkozó és motivációs levél (max. 1 oldal)
-        videó rögzítésére alkalmas kamera vagy fényképezőgép

Regisztráció: https://nfi.hu/hu/palyazatok/seres-tamas-filmes-workshopja

 

Programok:

10:00-10:30  

BLEND 22 indító | Nagyterem  

 

10:30-11:30  

Michael Pärt előadása | Nagyterem

Belépés a zeneiparba: megközelítések és értékek  

 

11:45-12:45

Szerelem első vérig | Nagyterem

Kerekasztal beszélgetés a könnyűzenéről a filmekben 

Panelisták: Lévai Balázs (producer, rendező), Grosan Cristina (filmrendező), Németh Róbert (dalszerző, újságíró, író,) Turán Eszter (producer, rendező)

Moderál: Deák Dániel   

 

12:45-13:30

Networking kávéval, szendviccsel | Kisterem  

 

13:30-14:15

Zenebutik | Nagyterem

Ki a music supervisor?

Moderál: Weyer Balázs   

 

14:30-15:15

Iskolapadból a nagyvászonra | Nagyterem

A filmzeneszerzés helyei Budapesten

Panelisták: Balázs Ádám (Zeneakadémia), Szakadáti Mátyás (Kőbányai Zenei Stúdió), Bajnai Zsolt (Hangőr Egyesület)

Moderál: Bicsérdi Ádám   

 

15:30-16:30

Ez itt a reklám helye | Nagyterem

Beszélgetés a reklámok és a zene kapcsolatáról Panelisták: Csényi Katalin (producer), Trencsényi Dániel (senior copywriter, Wavemaker Hungary),

Moderál:  Horváth Renátó  

 

16:45-17:45

Inspirata | Nagyterem

Valósághű hangzás virtuálisan

Előadó: Dr. Huszty Csaba (ügyvezető, Entel) és Illy Tamás (üzletágvezető, Entel)  

 

18:00-19:00

Az élő filmzeneszerző workshop bemutatója

Vezeti: Balázs Ádám  

Látható zene workshop bemutatója

Vezeti: Seres Tamás  

 

19:00-20:00

Szalai Anna és Dorozsmai Gergő KONCERT    

 

És hogy egészen pontosan kiket várunk?
Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, várunk március 10-én a BLEND-en!  

ZENÉSZ VAGYOK

Dalszerző, előadó vagy, és szélesítenéd a produkciód nyilvánosságát? Régóta érdekel az együttműködés társművészeti ágakkal? Szívesen hallanád a zenekarod dalait magyar film betétdalaként? Megismernéd a hazai mozgóképes szakma legnyitottabb szereplőit?  

FILMES VAGYOK

Filmes vagy, és keresed a kreatív inputot? Segítenél nagyobb ismertséget szerezni hazai zenei előadóknak? Nem akarsz bajlódni nemzetközi licensinggel? Érdekel egy hangulatokhoz és műfajokhoz rendelt online zenei katalógus?  

 

Február

Nagyhalak vonzásában
Hogyan óvd a szellemi jogaidat  

Előadás és panelbeszélgetés 

Az előadáson szó lesz a szerzői jogok európai szabályozásáról, a filmadaptációkról és más, szerzői jogokkal kapcsolatos kérdésekről a filmgyártás és forgalmazás során, különös tekintettel a streamingjogokra. Pauline Durand-Vialle bemutatja a FERA munkáját. Szó lesz arról, hogy hogyan képviselik a rendezők érdekeit Európában és hogy milyen irányelvek segítik a rendezőket. Előadása nemcsak rendezők, hanem producerek számára is érdekes lehet. Cécile Despringre előadásának fókuszában az audiovizuális szerzők jogainak támogatása Európában, illetve a művek használatának méltányos díjazása áll. Az előadások után Pauline Durand-Vialle, Cécile Despringre és dr. Takó Sándor részvételével panelbeszélgetés lesz a szerzői jogokról. A beszélgetést Deák Dániel moderálja.  

Időpont: 2022. február 2. 16:00–18:00
Helyszín: Zoom  

Angol nyelvű előadás és panelbeszélgetés. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: https://nfi.hu/hu/palyazatok/nagyhalak-vonzasaban-hogyan-ovd-a-szellemi-jogaidat

A csatlakozáshoz szükséges Zoom linket az esemény napján küldjük a regisztrálóknak.    

Kiknek ajánljuk: 
-rendezők
-forgatókönyvírók
-producerek
-mozgókép szakos hallgatók    

CÉCILE DESPRINGRE
Nemzetközi és európai jogot tanult a Párizsi Egyetemen, ahol nemzetközi gazdasági jogi mesterdiplomát szerzett. Az EU genfi, ENSZ-hez akkreditált küldöttségénél végzett gyakorlatot, majd a SACD-hoz került, ahol az európai ügyekért felelős munkatárs, később pedig az európai ügyekért és kereskedelmi tárgyalásokért felelős vezető lett. 2006-ban nevezték ki a FERA vezérigazgatójává. 2009-ben megalapította az Audiovizuális Szerzők Társaságát (SAA), amely jelenleg 25 országban 33 tagot tömörít. Az SAA elősegíti a filmes, televíziós és multimédiás európai forgatókönyvírók és rendezők magas szintű érdekvédelmét, valamint szerzői jogaik kollektív kezelését. Cécile 2020 márciusa óta a Cineuropa igazgatótanácsának elnöke.  

PAULINE DURAND-VIALLE
Filmforgalmazásban és a nemzetközi értékesítés területein tevékenykedik. Mielőtt a FERA-hoz csatlakozott, a La Société des réalisateurs de films (SRF) európai ügyekért felelős helyettes vezetőjeként dolgozott öt évig. 2014 februárja óta a FERA vezérigazgatója, 2020 decemberében vette át az Európai Audiovizuális Obszervatórium tanácsadó bizottságának elnöki posztját. 

DR. TAKÓ SÁNDOR
Magyar Mozgókép Szemle díjas producer, filmrendező, jogász. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója. Számos filmes vonatkozású jogi tanulmány szerzője, hazai és nemzetközi konferenciák, workshopok rendszeres előadója. 'Film és jog a gyakorlatban - A filmkészítés egyes magánjogi kérdései' című kötete 2021-ben jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia kiadásában.

 

Január

Út a közönséghez
A film és az immerzív média kapcsolata  

ELŐADÁS

Az előadás az immerzív média és a film kapcsolódási pontjait járja körül gyakorlati példákon keresztül. Milyen módon támogatja a filmek marketing- és terjesztési lehetőségeit a hozzájuk kapcsolódó immerzív média tartalom? Milyen utakat nyit meg a közönséghez, és milyen lehetőségek állnak az alkotók rendelkezésére a történet kibővítéséhez?   

Időpont: 2022. január 17. 10:00–11:00
Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Budapest, Zugligeti út 9–25.)  

Regisztráció: https://nfi.hu/hu/palyazatok/ut-a-kozonseghez-a-film-es-az-immerziv-media-kapcsolata-eloadas

Jelentkezési határidő: 2022. január 16. éjfél  

WORKSHOP

A workshop során megismerkedünk olyan történetfejlesztési módszertanokkal, melyek az immerzív média környezetben megjelenő történetek struktúráját és narratív szerkezetét segítenek felépíteni. Az elméleti bevezető után a résztvevők által hozott ötleteket elemezzük, és keressük a megvalósítás lehetőségeit.   Időpont: 2022. január 17. 11:00–16:00 Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Budapest, Zugligeti út 9–25.)  

Regisztráció: https://nfi.hu/hu/palyazatok/ut-a-kozonseghez-a-film-es-az-immerziv-media-kapcsolata-workshop

Jelentkezési feltételek:
- rövid bio (300-500 karakter)
- motiváció (kb 500 karakter)
- projektleírás (1 oldal)
– nem kötelező

Jelentkezési határidő: 2022. január 15. éjfél   

ELŐADÓK:  

SZABÓ VIKTÓRIA
Kreatívmédia-szakember, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjának kutatójaként dolgozik. Érdeklődési területe a kreatív technológia és a történetmondás találkozási lehetőségei, a tudománykommunikáció és a transzmédia. Számos különböző médiaformátummal dolgozott a TV-től a VR-ig.  

JACEK NAGŁOWSKI
Filmproducer és rendező, kutató, promóter és virtuális alkotások készítője. 2004-ben Agnieszka Janowskával együtt megalapította a Centrala filmgyártó céget, eddig közel harminc díjnyertes dokumentumfilmet és játékfilmet készítettek. 2015 óta foglalkozik virtuális valósággal, Európa egyik első VR-videójának, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált „Whispers” című VR-dokumentumfilmnek az alkotója.     

Angol nyelvű előadás és workshop. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Az esemény védettségi igazolvánnyal látogatható és a MOME területén kötelező a maszkviselés.  

Kiknek ajánljuk: 
-forgatókönyvírók
-rendezők
-producerek
-forgalmazók
-mozgókép szakos hallgatók  

 

December

Szemfényvesztés
A virtual production (in-camera VFX) technológia bemutatása  

Az esemény célja a virtual production (in-camera VFX) mint új filmkészítési technológia bemutatása és a benne rejlő lehetőségek feltárása különböző szakértők szemszögéből.  Az előadás során szó lesz a technológia működési elvéről, a gyártási munkafolyamatról, az alkalmazott hardverekről és szoftverekről, valamint a technológiával megjelenő új munkakörökről (tech producer, tech artist, on-set unreal technician/developer, on-set tracking/LED technician stb.) Megismerhetjük, hogy honnan ered a technológia, mitől vált népszerűvé, milyen előnyök és lehetőségek rejlenek benne, és mik lehetnek a hátrányai. A panelbeszélgetésen olyan szakemberek vesznek részt, akik már ismerik dolgoztak a virtual production technológiával, megtudhatjuk, hogy alkotóként milyen tapasztalatokat szereztek.    

A panelbeszélgetés résztvevői:

Bényi Dániel a Cyd Virtual Studio társalapítója és technológiai vezetője. 2014 óta van jelen a hazai filmszakmában mint szabadúszó gyártási szakember. 2017 és 2019 között New Yorkban szerzett szakmai tapasztalatot az XR-technológia területén, a brooklyni Superbright és The Family stúdiókkal dolgozott AR/VR-projektek gyártásán. 2019-től a bécsi székhelyű OCG Immersive Studio kreatív producere, ahol a nemzetközi piacra fejlesztenek VR-projekteket.  

Csényi Katalin producer

Mendrei Miklós rendező

Zubán Rafael Dániel VFX supervisor

Moderátor: Deák Dániel

Időpont: 2021. december 7. 16:00–18:00
Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (1121 Budapest, Zugligeti út 9–25.)  

Magyar nyelvű előadás és panelbeszélgetés. 
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

Az esemény védettségi igazolvánnyal látogatható és a MOME területén kötelező a maszkviselés.  

Kiknek ajánljuk: 
-producerek
-rendezők 
-gyártásvezetők
-látványtervezők
-forgatókönyvírók 
-operatőrök
-VFX supervisorok
-mozgókép szakos hallgatók   

 

November

SOROZATÍRÁS MESTERKURZUS OLIVER ZIEGENBALGGAL, A MILLIÁRD DOLLÁROS FORRÁSKÓD ÍRÓJÁVAL  

Oliver Ziegenbalg
A milliárd dolláros forráskód Netflix televíziós sorozat írója. 1991–98 között matematikai közgazdaságtant tanult Karlsruhéban, és közben média és filmművészeti diplomát is szerzett a Karlsruhe School of Design-ban. Később Berlinbe költözött, ahol televíziós és játékfilmek forgatókönyvírójaként kezdett dolgozni – forgatókönyvírói projektjei között szerepel többek között a Barátság! (2010), az Orosz diszkó (2012), a 25 km/h - Féktelen száguldás (2017). Oliver Ziegenbalg a Sunny Side Up Films és a Missing Link Films produkciós társaságok társpartnere.  

A részben Magyarországon forgatott Milliárd dolláros forráskód című minisorozat októberben debütált a Netflixen. Ennek apropóján beszélgetünk Oliver Ziegenbalg forgatókönyvíróval arról, hogy milyen volt egy nemzetközi streaming szolgáltatóval dolgozni, milyen kihívásokkal kellett szembenézni, és, hogy milyen kutatómunka előzte meg a forgatókönyv megírását. A beszélgetést Deák Dániel moderálja.   

Időpont: 2021. november 24. 18:00–19:00
Helyszín: Zoom  

Az előadás angol nyelvű, tolmácsolás nélkül.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

A Zoom linket az előadás napján küldjük ki a regisztráltaknak.

 

XR-találkozások / XR Encounters  

A Francia Intézet, a Nemzeti Filmintézet és a MOME közösen szervezi a digitális alkotómunkát középpontba állító rendezvényt, ahol négy napon át különböző szakmai programok teszik lehetővé a résztvevők számára, hogy megismerjék az XR- (Extended Reality / kibővített valóság) technológiákat.  

Az XR-találkozások a nagyközönségnek szóló kiállítás és események mellett a kulturális és kreatív iparágak szakembereinek is kínál előadásokat, mesterkurzusokat és workshopokat.    Az immerzív média egyedülálló jellege és újszerűsége miatt sok kihívást jelent az alkotás, a képzés, a finanszírozás, a gyártás és a terjesztés. Az XR-találkozások lehetőséget biztosít a digitális narratívák jövőjének feltárására, az innovatív gondolkodás ösztönzésére és az új együttműködések előmozdítására.  

Az esemény egy egyedülálló lehetőség arra, hogy a digitális és immerzív világ iránt érdeklődők megosszák egymással gondolataikat, újdonságokkal találkozhassanak és kipróbálhassák azokat. A szakmai programok mellett nagyközönségnek szóló műhelyfoglalkozások is lesznek a Francia Intézetben: bevezetés a VR (virtuális valóság) világába, valamint a virtuális valóságban, a kiterjesztett valóságban vagy a 360 fokban elkészült alkotások bemutatása.  

Kerekasztal-beszélgetések, esettanulmányok, műhelyek  

November 17., szerda  

Esettanulmány: VR Nightsss (9.15-10.00)
Előadó: Weronika Lewandowska
Helyszín: MOME  

Workshop n°1: Hogy írjunk meg egy immerzív művet? (10:15 - 13:00)
Előadó: Weronika Lewandowska
Helyszín: MOME

A regisztráció lezárult.

Jelentkezési feltétel: 1 oldalas szakmai önéletrajz, motivációs levél és egy készülő projekt bemutatása (ha van ilyen) Jelentkezési határidő: 2021. november 16. éjfél    

A Pixii Fesztivál bemutatása (16.30-17.00)
Előadó : Stéphane Malagnac, PiXii Fesztivál
Helyszín : MOME  

Kerekasztal: XR: a filmkészítés, a kreatív és kulturális szektor jövője (17.15-18.30)
Felszólalók:
Stéphane Malagnac, PiXii Fesztivál Elie Levasseur, Directeur NewImages XR Market Jacek Naglowski, Circus Digitalis, producer és rendező (Lengyelország)
A beszélgetést moderálja: Ágnes-Karolina Bakk, MOME
Helyszín: MOME, Innovációs Központ  

November 18., csütörtök

Kerekasztal: Immerzív élmény a múzeumokban, a kulturális intézmények digitális műalkotásainak finanszírozása (10.00-11.30)
Felszólalók:
Chloé Jarry, Lucid Realities, producer Czifra Szabolcs, Magyar Nemzeti Múzeum, a "Danube's Archaeological eLandscapes" tagja Készman József, Ludwig Múzeum, Gyűjteményi, kiállítási és tudományos Főosztály
Helyszín: Francia Intézet, Auditórium  

Esettanulmány: Claude Monet, a vízililiomok bűvöletében (12.00-12.45)
Előadó: Chloé Jarry, Lucid Realities, producer
Helyszín: Francia Intézet, Auditórium  

Workshop n°2: Milyen piacokra és finanszírozási lehetőségekre számíthatnak az XR-projektek alkotói ? (15.00-18.00) 
Előadók: Jacek Naglowski, Circus Digitalis, producer és rendező (Lengyelország) és Elie Levasseur, Head of NewImages XR Market (Franciaország) Helyszín: MOME, Innovációs Központ

A regisztráció lezárult.

Jelentkezési feltétel: 1 oldalas szakmai önéletrajz, motivációs levél és egy készülő projekt bemutatása (ha van ilyen)
Jelentkezési határidő: 2021. november 16. éjfél  

A workshopok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Az előadások regisztráció nélkül is látogathatóak.    

XR sarok  

November 18., csütörtök, 14.00-19.00 (Francia Intézet, I. emelet)
November 20., szombat, 10.00-14.00 (Francia Intézet, Médiatár)  

Fedezd fel az immerzív alkotásokat és próbáld ki a VR-szemüvegeket, valamint a kiterjesztett valóságban megalkotott tartalmakat!  

VR-szemüveggel látható művek:

 • Accused #2 Walter Sisulu (Nicolas Champeaux, Gilles Porte)
 • Paris l’envers du décor : la Tour Eiffel (Raphael Beaugrand)
 • Claude Monet, L’obsession des Nymphéas (Nicolas Thépot)
 • Battlescar (Nico Casavecchia, Martin Allais)

  A Francia Intézet Környezetvédelmi Hónap elnevezésű eseményével kapcsolatos alkotások:

 • Planet Infinite (Momoko Seto)
 • Gloomy Eyes (The Virtual Reserve)
 • The Wild Immersion (The Virtual Reserve)

  Kiterjesztett valóság tableten:

 • Seven Grams (Karim Ben Khelifa)
 • Quand la Petite Danseuse sort de sa boîte (Gordon)

  Az alkotások francia és angol nyelven lesznek elérhetőek.

 

 

Tükör által homályosan
Dokumentumfilm-készítés egészségügyi válság idején  

MARIANNE LÈRE
Film- és televíziós producer, rendező. Először a Brit Filmintézetnél dolgozott, majd 2005-ben Franciaországban kezdte el dokumentumfilmes karrierjét. Első dokumentumfilmje, a L’enfer d’Henri-Georges Clouzot (Inferno), amelynek executive producere volt, 2010-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó César-díjat. 2017-ben az USC Shoah Foundation (korábban Spielberg Foundation) megbízta, hogy készítsen dokumentum-sorozatot a kortárs antiszemitizmusról Európa több országában. Jelenleg a Joparige Filmsnél dolgozik, ahol elkészítette a Vive le travail (Éljen a munka!) című kétrészes dokumentumfilmet a munka világáról.  

UWE-LOTHAR MÜLLER
Germanisztikát, filozófiát és politikatudományt tanult az egyetemen, és az újságírókat képző Henri Nannen Iskolát is elvégezte. Hat éven át a Radio Bremennél dolgozott, majd 1997-től az ARTE televízió riportere lett. Később négy évig az ARTE Info szerkesztőségvezetője és az információs műsorok helyettes főszerkesztője volt. 2009-től az ARTE Reportage helyettes szerkesztőségvezetője.  

ZURBÓ DOROTTYA
Az SZFE-n végzett a DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező mesterképzés ösztöndíjprogramjában, majd Lisszabonban és Brüsszelben is tanult. A monostor gyermekei (2017; társrendező) című egész estés dokumentumfilmje, amely Bhutánban játszódik, az IDFA – Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál elsőfilmes versenyszekciójában mutatkozott be. A Könnyű leckék című első önálló rendezése, amely a Filmintézet Inkubátor Programjában készült, a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete versenyszekciójában debütált, majd elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb dokumentumfilm kategóriában. 2015 szeptemberétől oktató az SZFE Dokumentumfilm-rendező MA és a DocNomads Joint Master képzésekben.  

Panelbeszélgetés

Időpont: 2021. november 9. 10:00–12:00
Helyszín: Goethe Intézet (1092 Budapest, Ráday u. 58.)  

Egy egészségügyi válság lehet nehézség és lehetőség is a dokumentumfilm-készítőknek. Az elmúlt időszakban a koronavírus-világjárvány határozta meg a hétköznapokat. A panelbeszélgetés során Zurbó Dorottya, Marianne Lere és Uwe-Lothar Müller arról beszélgetnek, milyen kihívásokkal kellett szembenézniük, hogyan jutottak információhoz készülő filmjeikhez, és milyen hatással volt munkájukra a pandémia. A beszélgetést moderálja: László Sára, producer  

A regisztráció lezárult.

WORKSHOP

Marianne Lère, Film- és televíziós producer, rendező  
Időpont: 2021. november 9. 14:00–18:00
Helyszín: Goethe-Institut (1092 Budapest, Ráday u. 58.)  

Marianne Lère workshopján a dokumentumfilm-készítés lépéseivel ismerkedhetnek a résztvevők. A kutatás, a fejlesztés és az írás témái mellett érintik a dokumentumfilmek finanszírozásának kérdéseit, és azt is, hogy hogyan lehet a projekteket az iparági döntéshozóknak prezentálni.

Kiknek ajánljuk:

-dokumentumfilm-rendezők
-mozgókép szakos hallgatók

Részvételi feltételek: A jelentkezéshez egy 1 oldalas dokumentumot várunk, amely tartalmaz egy rövid szakmai önéletrajzot és motivációs levelet.
Jelentkezési határidő: 2021. november 7. 12:00

A regisztráció lezárult.

WORKSHOP
Uwe-Lothar Müller, Az ARTE televízió ARTE Reportage szerkesztőségének helyettes vezetője  

Időpont: 2021. november 9. 14:00–18:00
Helyszín: Goethe-Institut (1092 Budapest, Ráday u. 58.)

Uwe-Lothar Müller workshopján szó lesz arról, hogy hogyan találjunk rá azokra a történetekre, amelyeket feltétlenül el kell mesélnünk. Hogyan informálódjunk arról, hogy mi történik a világban? Hogyan mondjuk el az igazságot a fake news korában? Milyen átalakulásokon mentek keresztül az elmúlt években azok a műsortípusok, amelyek képesek megszólítani a fiatalokat?

Kiknek ajánljuk:

-újságírók
-dokumentumfilm-készítők
-televíziós újságírók

Részvételi feltételek: A jelentkezéshez egy 1 oldalas dokumentumot várunk, amely tartalmaz egy rövid szakmai önéletrajzot és motivációs levelet.
Jelentkezési határidő: 2021. november 7. 12:00

A regisztráció lezárult.

Angol nyelvű panelbeszélgetés és workshopok. A két workshop párhuzamosan folyik. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az esemény védettségi igazolvánnyal látogatható és megkérjük a résztvevőket a szájmaszk használatára.

A projekt a Német-Francia Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

Október

Fókuszban Európa - A koprodukció lehetőségei és kihívásai előadás  

BERNIE STAMPFER
Bernie Stampfer a Swiss Film Commission Committee tagja, az Erich Pommer Institut tanulmányi vezetője. 1981-ben kezdte pályafutását saját produkciós cégével, a Salinas Filmmel. 2000-ben kinevezték a Deutsche Bank AG távközlési, média- és technológiai szakértői csoportjának élére. 2014-ben megalapította az IFP Entertainment / International Film Partnerst.  

ERICH POMMER INSTITUT
Az Erich Pommer Institut (EPI) a német és az európai médiaipar egyik vezető szakmai képzési szolgáltatója. Konferenciák, mesterprogramok és online tanfolyamok mellett az EPI több mint negyven magas szintű képzés szervezője Németországban és Európa-szerte, amelyeken évente több mint hétszázan vesznek részt.  

Időpont: 2021. október 27. 18:00
Helyszín: Continental Hotel Budapest (1074 Budapest, Dohány u. 42-44.)  

Bernie Stampfer előadása áttekintést nyújt a koprodukció jelenlegi filmipari keretrendszeréről, bemutatja a kihívásait és lehetőségeit, különös tekintettel Közép-Európára. Az előadás után a résztvevők kérdéseket tehetnek fel, és kapcsolatépítésre is lehetőség nyílik. A program a Kreatív Európa MEDIA-val együttműködésben valósul meg.

Az esemény betelt, várólistára lehet regisztrálni. A várólistáról lemondás esetén a soron következőket értesítjük. 
A regisztráció lezárult.

 

Hatásvadászat előadás és filmvetítés
Impact distribution, a dokumentumfilmek forgalmazásának új útjai  

Dokumentumfilmesként hatással lenni a nézőre nemcsak művészi, hanem társadalmi igény is. Utóbbi napjainkban erősödni látszik. Milyen új szemléletet hozott az impact forgalmazás? Hogyan illeszkedik a hagyományos forgalmazási stratégiához? Milyen új utakat járnak be az impact forgalmazásban részt vevő filmek, ki az impact producer, és mi a szerepe? Ezeket a kérdéseket járja körül az előadás. Az előadás előtt a Tomorrow című film vetítése lesz, amelynek forgalmazási stratégiájáról is szó lesz az előadáson. Az előadás bárki számára nyitott.  

Időpont: 2021. október 15. 10:00–12:30
Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő u. 17.)  

ELŐADÓK:

KOMLÓSI ORSOLYA
Impact producer. A Palantír Filmnél dolgozik férjével, Füredi Zoltánnal, akivel húsz éve foglalkoznak dokumentumfilmek gyártásával és forgalmazásával. Részt vett a Doc Society impact producer képzésén, az SZFE doktori iskolájának hallgatója. Kutatási témája a dokumentumfilmek társadalmi hatásmérése.  

DOMBROVSZKY LINDA
A Színház-és Filmművészeti Egyetemen diplomázott 2013-ban film-és televízió rendező szakon, az utolsó szemesztert a Római Filmakadémián (Centro Sperimentale di Cinematografia) töltötte. Két egész estés televíziós filmje (Pilátus, Don Juan kopaszodik), kisjátékfilmjei és dokumentumfilmjei számos nemzetközi filmfesztiválon megfordultak és díjazottak lettek. Három éve a Metropolitan Egyetem mozgókép szakán filmrendezést tanít, emellett sorozatokat rendez és első nagyjátékfilmjének forgatókönyvén dolgozik. 2021-ben elnyerte a Magyar Mozgókép Szemlén a legjobb rendező és a legjobb TV-film díját, a közönség pedig a legjobb rendezőnek választotta az Arany Medál Díjátadón.  

Regisztráció: A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A regisztráció lezárult.

Kiknek ajánljuk: 
-dokumentumfilm-rendezők
-producerek
-rendezők
-mozgókép szakos hallgatók  

A program menetrendje:

10:00–11:30 Tomorrow című film vetítése (https://www.imdb.com/title/tt4449576/)
11:30–12:15 Komlósi Orsolya előadása az impact dokumentumfilmekről
13:00–16:00 workshop  

Az előadás utáni workshopon olyan dokumentumfilm rendezők vagy producerek vehetnek részt, akiknek társadalmi vagy környezetvédelmi témájú filmterve van.

A workshopról további információ: https://www.facebook.com/events/555147365716573

 

Hatásvadászat workshop
Impact distribution, a dokumentumfilmek forgalmazásának új útjai  

KOMLÓSI ORSOLYA
Impact producer. A Palantír Filmnél dolgozik férjével, Füredi Zoltánnal, akivel húsz éve foglalkoznak dokumentumfilmek gyártásával és forgalmazásával. Részt vett a Doc Society impact producer képzésén, az SZFE doktori iskolájának hallgatója. Kutatási témája a dokumentumfilmek társadalmi hatásmérése.  

DOMBROVSZKY LINDA
A Színház-és Filmművészeti Egyetemen diplomázott 2013-ban film-és televízió rendező szakon, az utolsó szemesztert a Római Filmakadémián (Centro Sperimentale di Cinematografia) töltötte. Két egész estés televíziós filmje (Pilátus, Don Juan kopaszodik), kisjátékfilmjei és dokumentumfilmjei számos nemzetközi filmfesztiválon megfordultak és díjazottak lettek. Három éve a Metropolitan Egyetem mozgókép szakán filmrendezést tanít, emellett sorozatokat rendez és első nagyjátékfilmjének forgatókönyvén dolgozik. 2021-ben elnyerte a Magyar Mozgókép Szemlén a legjobb rendező és a legjobb TV-film díját, a közönség pedig a legjobb rendezőnek választotta az Arany Medál Díjátadón.  

Időpont: 2021. október 15. 13:00–16:00

Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő u. 17.)  

Workshop

A workshopra azokat a dokumentumfilm-rendezőket és producereket várjuk, akik társadalmi vagy környezetvédelmi kérdéssel foglalkozó filmen dolgoznak. A workshopon közösen fejlesztjük a filmek lehetséges impact forgalmazását, és lehetőség nyílik egyéni konzultációkra is.    

A workshop menetrendje: 

10:00–11:30 Tomorrow című film vetítése (https://www.imdb.com/title/tt4449576/)
11:30–12:15 Komlósi Orsolya előadása az impact dokumentumfilmekről
13:00–16:00 Workshop  

Azok jelentkezését várjuk a workshopra, akik részt tudnak venni a filmvetítésen és az előadáson is. A vetítésre és az előadásra, amelyeken projekt nélkül is lehetőség van részt venni, a regisztrációt későbbi időpontban hirdetjük meg. 

Részvételi feltételek: Dokumentumfilm-rendezők és producerek jelentkezését várjuk. A jelentkezéshez egy 2-3 oldalas dokumentumot várunk, amely tartalmazza a projekt szinopszisát, a rendezői koncepciót, motivációt és rövid szakmai önéletrajzot.

Jelentkezési határidő: 2021. október 13. 15:00

A workshopon 5-10 projekt vehet részt. A pályázatok értékelését az előadók végzik.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.  A regisztráció lezárult.
 

Kiknek ajánljuk:

-dokumentumfilm-rendezők
-producerek
-rendezők
-mozgókép szakos hallgatók

 

Szeptember

Gondolkodjunk zölden! Környezettudatos mozgóképgyártás  

SZEMERÉDY ZSÓFIA
A National Film and Television School elvégzése után Angliában szerzett gyakorlatot a filmforgalmazás, eladás, mozivezetés, PR, fesztiválok és filmpiacok területén, ahol többek között az alábbi cégeknél és projekteken dolgozott: E-One, Odeon, Picture House Entertainment, Curzon Artificial Eye, London Screenwriters Festival, Sundance London. Jelenleg forgatókönyv-fejlesztőként dolgozik a Rocliffe-nél. Szakmai tapasztalata és a fenntarthatóság iránti elkötelezettsége ötvöződik a GreenEyes elnevezésű kezdeményezésében, ahol kollégáival együtt azon dolgoznak, hogy a hazai filmgyártásban is sikeresen megvalósíthassák a környezettudatos elveket.  

TORDAI JÚLIA
Biológus, tudománykommunikátor és filmes szakember. Dolgozott a CEU Határtalan Tudás előadássorozatán, a BarabásiLab Rejtett mintázatok kiállításának filmes anyagain, valamint számos filmes produkcióban, többek között: The Baptiste, The Hunters (Amazon), Birds of Paradise (Amazon), Conquest (Netflix). Jelenleg egy Marvel-produkció környezetvédelmi részlegét vezeti Szemerédy Zsófiával, akivel közösen kezdtek el a GreenEyes kezdeményezésen dolgozni.  

GREENEYES
A nemzetközi piacon már alkalmazott zöld törekvések hazai meghonosítására létrejött cég. A filmkészítés teljes folyamatát vizsgálja, a forgatókönyvtől egészen a forgalmazásig.  

Időpont: 2021. szeptember 30.16:00–19:00  
Helyszín: Magnet Közösségi Ház (1062 Budapest, Andrássy út 98.)    

Előadás
A zöld filmgyártás először Kanadában jelent meg, és azóta világszerte egyre több cég, tanácsadó és zöld asszisztens dolgozik a filmipar fenntarthatóbbá tételéért. A filmprodukciókban mindenki nagy nyomás alatt dolgozik, gyorsan és hatékonyan kell teljesíteni. Minden más kérdés csak ezután következik, így a döntéshozatalban nem feltétlenül kulcsfontosságú kérdés, hogy például milyen anyagból építik a díszletet. Ezért gyakran felesleges költésekkel és nem feltétlenül környezetbarát megoldásokkal találkozunk. A GreenEyes alapítói az előadás során gyakorlati példákat mutatnak be a jelenlegi projektjükből. A zöld megoldások ráadásul a PR-on túl néha még költséghatékonyak is lehetnek.  

Think Tank
A Nemzeti Filmintézet egyik célja, hogy a fenntartható filmgyártást támogassa Magyarországon. A 2020 őszén megkezdett előadás- és beszélgetéssorozat következő lépése a szakmai szereplők bevonásával szervezett facilitált foglalkozás, ahol közös gondolkodás során meghatározzuk azokat a lehetséges célokat és következő lépéseket, amelyek segíthetik a hazai filmgyártás fenntarthatóbbá tételét. A foglalkozást vezeti: Deák Dániel  

Kiknek ajánljuk:
-producerek
-gyártásvezetők
-részlegvezetők
-rendezők
-mozgókép szakos hallgatók  

Magyar nyelvű előadás és facilitált beszélgetés.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

A rendezvényen kép és hangfelvétel, valamint grafikus jegyzet készül.

 

Határtalan lehetőségek Mozgóképszakmai pályázatok a Kreatív Európa MEDIA-nál  

PASZTERNÁK ÁDÁM
A Károli Gáspár Református Egyetemen szerzett angol szakos bölcsész és tanári diplomát. Az egyetem mellett szinkrondramaturgi és animációs fázisrajzolói képesítést szerzett. 2004-ben kezdett dolgozni a MEDIA Desk Magyarország Irodánál mint projektmenedzser, majd 2014 óta a Kreatív Európa Iroda ügyvezetője és a MEDIA alprogram hazai képviselője.  

KREATÍV EURÓPA
2021-ben elkezdődött az európai kulturális és kreatív ágazatokat támogató Kreatív Európa program második ciklusa. A program költségvetése jelentősen emelkedett, így a 2021–2027 közötti időszakban 2,4 milliárd euróval járulhat hozzá a Kultúra és a MEDIA alprogramok, valamint a szektorközi ág felhívásaira beérkező pályázatok megvalósításához.    

Időpont: 2021. szeptember 15. 16:00–17:00
Helyszín: Európa Pont, 1024 Budapest, Lövőház u. 35.  

Előadás
A program hazai koordinációját végző Kreatív Európa Iroda ügyvezetője és a MEDIA alprogram vezetője, Paszternák Ádám az esemény keretében a Kreatív Európa program audiovizuális szektort támogató pályázati lehetőségeit mutatja be. A pályázatok rendszere és tartalma némileg módosult az előző ciklushoz képest, azonban a Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő felhívások továbbra is elérhetőek lesznek a filmes szakemberek számára. A következő hét évben is lehetőség lesz pályázni többek között fejlesztési és forgalmazási támogatásokra, fesztiválok, képzések megvalósítására. Az előadás keretében az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak az új Kreatív Európa pályázatokkal kapcsolatban.  

Kiknek ajánljuk:
-producerek
-rendezők
-dokumentumfilm-rendezők
-animációsfilm-rendezők
-animációs alkotóművészek
-mozgókép szakos hallgatók  

Magyar nyelvű előadás.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztráció lezárult.

 

Március

A pitchelés művészete  

SIBYLLE KURZ  

Coach és kommunikációs tréner. A zeneiparban és a rendezvényszervezés területén szerzett tapasztalatai mellett a német filmes és televíziós piacon is dolgozott forgalmazóként. Szociológia és pszichológia szakon szerzett diplomát, felsőfokú tanulmányokat folytatott a média- és a kommunikációtudományok területén is, emellett képzett NLP-kommunikációs (neurolingvisztikus programozás) tréner. Filmstúdiókkal és könyvkiadókkal egyaránt dolgozik, szabadúszó coachként a média és a kultúra számos területén tevékenykedik.  

Komoly piacismerettel rendelkező kommunikációs szakemberként „a pitchelés művészete” a szakterülete, nemzetközi filmes kurzusokon oktatja húsz éve. Kurz tagja az Európai Film Akadémiának (EFA), az Európai Nők Audiovizuális Hálózatának (EWA) és az Európai Dokumentumfilmes Hálózatnak (EDN).  

Időpont: 2021. 03. 25. 10:00 – 12:00  

Helyszín: Zoom  

Előadás  

Filmkészítőknek, de bármilyen kulturális és művészeti területen dolgozó kreatív szakembernek meg kell tudnia győzni a finanszírozókat egy-egy ötlet piacképességéről, eladhatóságáról, sikeréről. Ezt nevezik pitchingnek. A meggyőzés rövid, ám hatásos módja, amely napjainkban magas szinten művelhető, és ami a legjobb: tanulható. Mitől leszünk hiteles előadók? Hogyan lesz tömör és élvezetes, amit mondunk, az ajánlatunk pedig mások számára is vonzó? Az előadás azzal foglalkozik, hogyan tudunk meggyőző módon, hatásosan pitchelni. A pandémia miatt sok esemény az online ténybe kényszerült. Sibylle Kurz előadása arra is kitér, hogy hogyan adjunk elő online.  

Kiknek ajánljuk:

-rendezők
-forgatókönyvírók
-producerek
-mozgóképszakos hallgatók    

Angol nyelvű előadás, tolmácsolás nélkül.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztráció lezárult.

 

Sorozatok reneszánsza II.
Nemzetközi sorozatfejlesztés  

Alice Delalande Alice Delalande modern irodalom és audiovizuális írás szakon végzett a párizsi Sorbonne egyetemen. Tanulmányai után csatlakozott a CSA-hoz (francia műsorszolgáltató hatósághoz) projektmenedzserként, majd a CNC-nél kezdett el dolgozni, ahol megalapította és menedzselte az innovatív televíziós fejlesztésekkel foglalkozó alapot (fikciós és animációs sorozatok támogatása). 2015-ben a CNC fikciós és animációs televíziós ágazatának vezetője lett. Mint ilyen, kreatív sorozatok fejlesztésén dolgozik Franciaországban, pénzügyi támogatást nyújt alkotók és producerek számára. 2008 óta tagja a France Culture-nek, valamint 2010 óta  a Multimedia Intstitute alumnijának.  

Krigler Gábor 1999-ben került a Barátok közt írócsapatába. Négy év után történetszerkesztőként búcsúzott, később az Akadémiai Kiadónál jelent meg (Folyt. köv.) – Hogyan írjunk tévésorozatot című könyve. Sok évig íróként, konzulensként, dramaturgként, oktatóként dolgozott, 2011-től fejlesztő- és executive producerként a magyar sorozatok létrehozásáért felelt az HBO-nál. 2017 óta a prágai központú Midpoint Institute tévésorozatos programjának oktatási igazgatója. 2019-ben saját céget alapított: a Joyrider Televisionnél nemzetközi piacra fejlesztenek sorozatötleteket.  

Cyril Tysz Filmes és televíziós tanulmányokból diplomázott a Sorbonne-on és a Los Angeles-i UCLA-n. A norvég sikersorozat, a Skam francia adaptációjának vezető írója volt két évadon át, majd további epizódokon is dolgozott. Korábban számos, fiatal és felnőtt közönségnek szóló animációs és fikciós projekt írója volt. Ezt megelőzően több évet dolgozott film- és tévésorozatok gyártásán Franciaországban és amerikai stúdiókban is. Jelenleg saját fikciós projektjeit fejleszti és írja különböző műfajokban. Oktatóként a Serial Eyes, a CEEA, a Sorbonne és a Racconti Script Lab oktatója.  

Moderál:

Angyalosy Eszter Dramaturgként külföldi és magyar sorozatokon, nagyjátékfilmeken dolgozik. Hét évig volt a Libri Kiadó szerkesztője. 2015-ben jelent meg első regénye, a Wonderland, és ebben az évben került a magyar HBO-hoz forgatókönyv-fejlesztőként, ahol több sorozaton dolgozott a legkülönbözőbb zsánerekben. 2017-ben kezdett nemzetközi workshopokon előadásokat tartani a sorozatírásról. A TorinoFilmLab, illetve az amerikai Stowe Story Labs rendszeres előadója. 2019-től szabadúszó forgatókönyvíró, a Joyrider nevű nemzetközi sorozatfejlesztő műhely egyik alapítója.  

Időpont: 2021. március 11. 17:00

Helyszín: Zoom  

Televíziós sorozatokról szóló sorozatunk első részében szeptemberben már megismerhettük a sorozatfejlesztés folyamatait, és kitekintettünk a nemzetközi piacra. A második részben a nemzetközi sorozatfejlesztés vizein evezünk tovább francia és magyar szakértők segítségével. A panelbeszélgetés során szó lesz a hazai és francia piac hasonlóságairól és eltéréseiről, a francia televíziós sorozatok támogatásáról, valamint hogy milyen lehetőségeket kínál a CNC  európai sorozatfejlesztőknek.  

Webinar jellege: Magyar és francia nyelvű előadás tolmácsolással.

Kiknek ajánljuk:

-producerek
-forgatókönyvírók
-rendezők
-mozgóképszakos hallgatók  

A webinar ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

 

 

Február

Nemzetközi koprodukció
Lehetőségek és kihívások  

Guillaume Benski

Több mint tíz éve dolgozik producerként, a Superbe Films alapítója. Diplomáját az École Polytechnique-en szerezte. Olyan filmekben működött közre, mint Emilia Ferreira debütálása, a The Unattainable, a dél-afrikai és francia koprodukció, az Accident Dan Tondowski rendezésében, vagy az A Long Way from Home című film James Fox és Natalie Dormer főszereplésével. Öt évig dolgozott a DIVINE PRODUCTIONS partnereként, ahol Sebastian Lelio Navidad című filmjén dolgozott. A „Mrs. Harris Goes to Paris” brit-francia-magyar koprodukció producere.  

Kresmery Daniel

Amerikai születésű magyar producer, aki több mint 15 éve dolgozik a filmiparban Budapesten. 2016-ban létrehozta a Korda Studio produkciós részlegét, ahol a Ransom című televíziós sorozat is készült. A Hero Squared egyik alapítója, alapítótársával Jonathan Halperynnel 3 nemzetközi játékfilmet és két rövidfilmet is készítettek koprodukcióban, a következő évben pedig a Universal Studios-szal közös koprodukcióra készülnek.  

Bereczki Csaba

2011 óta a Nemzeti Filmintézet nemzetközi és értékesítési igazgatója, filmrendező, forgatókönyvíró és producer, az Európai Filmakadémia (EFA) tagja. Tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen végezte, Párizsban volt ösztöndíjas. 1994-től Franciaországban dolgozott többek között Jean-Paul Rappeneau-val és Tony Gatliffal. A 2016-os Soul Exodusnak executive producere és rendezője is volt.  

László Sára

Producerként és a Campfilm Kft. társalapítójaként az elmúlt években számos hazai és nemzetközi partnerrel (HBO Europe, ARTE France, stb.) együttműködve készítette filmjeit, melyek elsősorban társadalmi témákkal foglalkoznak. Az eddig elkészült alkotások számos hazai és nemzetközi filmfesztiválon, például Cannes-ban, a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon vagy Locarnóban szerepeltek sikerrel. Jelenleg a Visszatérés Epipóba és az Anyáim története című dokumentumfilmek és a Becsúszó szerelem című játékfilm bemutatásán, valamint Nagy Dénes Természetes fény című filmjének befejezésén dolgozik, ami négy ország koprodukciójában, az Eurimages támogatásával valósul meg.  

Időpont: 2021. február 11. 20:00

Helyszín: Nemzeti Filmintézet Youtube csatornája https://www.youtube.com/channel/UCQA64qTX-yx-kh6SCifQ2VQ  

Budapesten forgatták a „Mrs. Harris Goes to Paris” brit-francia-magyar koprodukciót az Oscar-jelölt Lesley Manville és Isabelle Huppert főszereplésével. Ebből az alkalomból László Sára producer beszélgetett a készülő film magyar és francia producereivel és a Nemzeti Filmintézet nemzetközi értékesítési igazgatójával a koprodukciók helyzetéről 2020-ban, a nemzetközi filmek jelenlegi magyar, francia és nemzetközi finanszírozási lehetőségeiről, a nemzetközi partnerek kiválasztásáról és az együttműködés előnyeiről és hátrányairól. A beszélgetés során szó esett a nemzetközi koprodukciók kihívásairól, köztük a COVID járvány okozta nehézségekről is.    

 

 

Kulisszák mögött - Utómunka-szervezés sorozatoknál előadás

APOSTLAB

Az APostLab producereknek és utómunka-szupervízoroknak tart képzéseket és workshopokat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az utómunka-szervezés fontosságára, és bemutassa, hogyan lehet hatékonyan tervezni. A tízéves képzési tapasztalattal, valamint nemzetközi szakértői és oktatói bázissal rendelkező APostLab segít a filmszakembereknek fejlődni a nemzetközi gyártású filmek és sorozatok utómunka-szervezésében is.

ELŐADÁS

Időpont: 2021. február 25. 9:30-12:45

Program:
9:45 - 10:45 FROM SHOOT TO POST (’60) Előadó: Niko Remus
10:45 - 11:45 SCALING CREW & SCHEDULING BASICS (’60) Előadó: Lina Wichmann, Patrik Gallo
12:00 - 12:45 BUDGETING POST for SERIES (’45) Előadó: Neeltje van der Heijden   

2021. február 26. 9:30 - 12:45

Program:
9:45 - 10:45 VISUAL EFFECTS (’60) Előadó: Violette Kleyn, Dennis Kleyn
10:45 - 11:45 THE SCORING STAGE (’60) Előadó: Ramprasad Sundar
12:00 - 12:45  DELIVERABLES (’45) Előadó: Neeltje van der Heijden

Helyszín: Zoom

Az előadásokon szó lesz a sorozatok utómunkastábjának felállításáról és az utómunka ütemezésének módszereiről, az utómunka költségvetéséről, a sorozatok esetén felmerülő VFX-et illető produceri és szervezési kérdésekről, valamint a Netflixnek mint a sorozatok egyik legfontosabb platformjának szállítandó elvárt anyagokról és azok technológiai követelményeiről.  

Előadás jellege: Angol nyelvű előadás tolmácsolás nélkül.    

Kiknek ajánljuk:

-producerek
-line producerek
-utómunka koordinátorok
-utómunka supervisorok
-VFX supervisorok

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztráció lezárult.

 

Kulisszák mögött - Utómunka-szervezés sorozatoknál workshop

Időpontja: 2021. 02. 25. 13.00-16.00 és 2021. 02. 26. 9.30 - 14.00

Helyszín:
Zoom

A sorozatok iránti egyre növekvő igény mellett nagy segítség lehet az alkotók és gyártók számára, ha tudják, mely pontokon tér el egy sorozat utómunkájának a tervezése egy nagyjátékfilmétől. A sorozatok esetében is különösen fontos, hogy az utómunka tervezése, már a fejlesztési szakasz elején elkezdődjön. 

Az APOSTLAB két napos utómunka workshopján nemzetközi előadók beszélnek az sorozat-utómunka szervezés sajátosságairól, és tartanak gyakorlati foglalkozást producereknek, hogy hogyan lehet hatékonyan tervezni a sorozatok utómunkáját.  

A kétnapos esemény előadói és workshop vezetői:

Lina Wichman, freelance post production supervisor (Denmark) / POST MANAGEMENT
Ramprasad Sundar, post manager, Netflix (India) / MUSIC
Jo Nijns, freelance post production supervisor (Belgium) / POST MANAGEMENT
Dennis Kleyn, vfx supervisor, Planet X FX (Netherlands) / VFX
Violette Kleyn, vfx producer, Planet X FX (Netherlands) / VFX  

Részvételi feltételek:

Producerek jelentkezését várjuk sorozat-projekttel, amely finanszírozás, fejlesztés vagy előkészítés alatt áll. A jelentkezéshez elegendőek előzetes tervek is. Pályázhatsz sorozat projekteddel akkor is,  ha még nem kezdted el az utómunka-tervezést!    

A jelentkezéshez a következő anyagokat várjuk angol nyelven:

- szinopszis
- rendezői koncepció
- produceri koncepció
- a projekt jelenlegi státuszának leírása
- előzetes fejlesztési és gyártási ütemterv  

A pályázathoz várjuk még, ha már van a projektnek: 

- utómunka ütemterv
- utómunka költségvetés (EUR-ban)
- teljes költségvetés top sheetje vagy az egész teljes költségvetés (EUR-ban)
- finanszírozási terv (EUR-ban)

A gyakorlati foglalkozáson a sorozat-projekttel érkező producereknek lehetőségük lesz közvetlenül konzultálni az előadókkal, és együtt dolgozni velük a projektek költségvetésén, ütemezésén, és VFX-koncepcióján.  

 

Azok jelentkezését várjuk, akik részt tudnak venni az előadáson és a teljes workshopon. A workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

Leadási határidő: 2021. február 14.  

A workshopon 4-6 projekt vehet részt. A pályázatok értékelését az APostLab munkatársai végzik. A kiválasztott projektek alkotóit február 19-ig értesítjük.

Január

Valóság a filmeken túl – Immerzív storytelling előadás és workshop  

HIGH ROAD STORIES  

A High Road Stories egy berlini kreatív stúdió, ahol „immerzív dokumentumfilm-élményekkel” foglalkoznak, innovatív, magas minőségű projekteken dolgoznak tehetséges nemzetközi alkotókkal. A stúdiót 2018-ban alapította Harmke Heezen író és rendező, valamint Mike Robbins kreatív szakember és producer, sokéves digitális és audiovizuális dokumentumfilmes tapasztalattal. Kiállítási helyszíneik között szerepel a berlini Alte Nationalgalerie, a tajvani Nemzeti Palotamúzeum, a Jeruzsálemben található Izrael Múzeum, a stuttgarti Stadtpalais és a Munch Center Norvégiában, valamint olyan nemzetközi filmfesztiválok, mint a CPH: DOX (Koppenhágai Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál), az IDFA (Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál) és a DOK Leipzig.    

ELŐADÁS  

Időpont: 2021. január 21. 10:00

Helyszín: Zoom  

A kortárs történetekben a néző nem passzív befogadó többé, hanem aktív résztvevő. Az XR technológiák olyan eszközöket adnak alkotók és nézők kezébe, amelyek újfajta élményként képesek közvetíteni a történeteket, ami rengeteg lehetőséget ad a történetmesélőnek. Az előadás és  workshop az immerzív storytelling témáját járja körül az alkotók szemszögéből. Célja, hogy az ötlettől a disztribúcióig megismerjük a gyártási folyamatot.  

Képzés jellege: Angol nyelvű előadás tolmácsolás nélkül.  

Kiknek ajánljuk:

-mozgóképszakos hallgatók
-médiadesign szakos hallgatók
-kampánytervezők
-kommunikációs kampány stratégák
-kreatív producerek
-digitális történetmondók
-forgatókönyvírók
-rendezők
-dokumentumfilmesek
-sorozatkészítők  

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztráció lezárult.

WORKSHOP  

Időpont: 2021. január 21. 11:30  

Helyszín: Zoom  

A workshop során a résztvevők gyakorlatiasabb oldalról is megközelíthetik az interaktív törtéenetek fejlesztését és létrehozását. A kiscsoportos műhelymunka célja a tapasztalatok cseréje, a nézőpontok találkozása, az egymással való párbeszéd bátorítása.  

Képzés jellege: Angol nyelvű workshop tolmácsolás nélkül.  

Részvételi feltétel
-          angol nyelvű szinopszis (1-3 oldal) a projektedről vagy ötletedről immerzív média, AR, VR, interaktív dokumentumfilm, web dokumentumfilm, transzmédia témákban
-          akkor is jelentkezhetsz, ha még nincs konkrét ötleted, ebben az esetben egy angol nyelvű motivációs levelet kérünk (1 oldal), hogy miért szeretnél részt venni a workshopon  

A jelentkezéshez az anyagokat angol nyelven kérjük 2021. január 17. éjfélig.  

Azok jelentkezését várjuk, akik részt tudnak venni a teljes napon.  

Kiknek ajánljuk:
-mozgóképszakos hallgatók
-médiadesign szakos hallgatók
-kampánytervezők
-kommunikációs kampány stratégák
-kreatív producerek
-digitális történetmondók
-forgatókönyvírók
-rendezők
-dokumentumfilmesek
-sorozatkészítők  

A pályázatok értékelését az előadók végzik. A kiválasztott ötleteknek és projekteknek lehetőségük nyílik a workshop után egyéni megbeszélésen is részt venni az előadókkal. A workshopon maximum 10 projekt vagy ötlet vehet részt.    

A workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött.  

A regisztráció befejeződött.

 

 

December

HáziMozi Panelbeszélgetés a hazai VOD piacról  

Panelbeszélgetés  

Időpont: 2020. december 9. 17.00
Helyszín: Zoom

A regisztrálóknak az előadás napján e-mailben küldjük a Zoom linket, amivel csatlakozhatnak az előadáshoz.    

GYENIS AJÁNDOK - Cinego
2014 óta dolgozik a Mozinetnél, részt vett a Saul fia, a Testről és lélekről és Az állampolgár hazai moziforgalmazásában. 2015 óta a magyar Art-Mozi Egyesület alelnöke, 2020-tól pedig a Cinego ügyvezetője.  

JUNG ZSUZSANNA - Filmio
A Nemzeti Filmintézet forgalmazástámogatási igazgatója, feladatai közé tartozik a támogatott filmek belföldi forgalmazási stratégiájának kialakítása, működtetése, valamint az NFI VOD platformjának menedzselése.  

LISZKA TAMÁS - Távmozi
A Budapest Film Zrt. vezérigazgatója, 2003 óta irányítja az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A Budapesti Metropolitan Egyetemen a Médiaművészeti Intézetet és a Média design szakot vezette, ahol jelenleg is oktat.  

RÉTVÁRI DÁNIEL – HBO GO    

Több mint 10 éve kezdte pályafutását az HBO-nál, így nem csak az HBO GO hazai bevezetésében vett részt, de az eddigi összes magyar saját gyártású HBO-sorozat kommunikációs kampányán is dolgozott. Magyarországi online marketinges feladatai mellett, az HBO CE search marketing aktivitásait menedzseli 12 országban.  

Moderál:

BARANYAI SZABOLCS 2020. április óta a Nemzeti Filmintézet marketing és kommunikációs igazgatója. Korábban olyan médiavállalatok kommunikációs területét vezette, mint az HBO Magyarország, Ringier Kiadó / Blikk,VIACOM.    

2020-ban a koronavírus alatt globálisan hatalmasat nőttek a streamingszolgáltatások előfizetései. Vajon mi a helyzet Magyarországon? Milyen tartalmakra kíváncsiak a hazai nézők? Hogyan válogatnak tartalmat a szolgáltatók? Mit érdemes tudnia minderről egy producernek? Egyáltalán mit jelent pontosan a VOD? Ezekről a platformokról, lehetőségekről és trendekről beszélget Baranyai Szabolcs a hazai VOD-piac kulcsszereplőivel.  

Magyar nyelvű panelbeszélgetés. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrálóknak az előadás napján e-mailben küldjük a Zoom linket, amivel csatlakozhatnak az előadáshoz.    

A regisztráció lezárult.

 

November

Fenntartások és fenntarthatóság: Lehet a mozgóképgyártás környezettudatos?  

Előadás és panelbeszélgetés  

Időpont: 2020. november 19. 17:00-18:30

Helyszín: online  

JULIANE SCHULZE
A peacefulfish stratégiai tanácsadó cég vezető partnere, a Media Deals igazgatósági tagja. 30 éves tapasztalattal rendelkezik finanszírozási és stratégiai tanácsadóként kreatív és audiovizuális iparágakban. 2020-ban elindította a create.sustain.invest kezdeményezést, amelynek célja a kreatív iparágak, köztük az európai film és televíziós gyártás (Green Screen) fejlesztése, nagy hangsúlyt fektetve a fenntarthatóságra.   

A világ minden táján egyre inkább a figyelem középpontjába a kerül a fenntarthatóság, a környezetkímélő gyártási módok. Nincs ez másként a filmgyártás területén sem. Egy-egy forgatáshoz rengeteg anyag és erőforrás szükséges, ami mind komoly környezeti hatásokkal jár. Az előadás során arra keressük a választ, vajon hogyan lehetne az anyagfelhasználást, az erőforrásokat és a költségeket optimalizálni. Milyen példákat érdemes követni, hogy a környezeti károkat minimalizáljuk ugyan, de közben ne tévesszük szem elől a produkció minőségét sem? Hiszen a filmgyártás célja a film, amely a fogyasztók szórakoztatását szolgálja. Az előadás után Deák Dániel moderálásával Kenesei Edina, producer (Egy nap, Veszélyes lehet a fagyi) és Kemény Ildikó, producer, a Pioneer Pictures ügyvezető igazgatója (Vaják, Budapest Noir, Sortalanság) beszélgetnek arról, hogy a hazai filmgyártás során hogyan lehet nagyobb figyelmet fordítani a fenntarthatóságra.  

Angol nyelvű előadás és panelbeszélgetés.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrálóknak az előadás napján e-mailben küldjük a Zoom linket, amivel csatlakozhatnak az előadáshoz.    

A regisztráció lezárult.

 

Október

HATÁRTALAN LEHETŐSÉGEK – Mozgóképszakmai képzések a Kreatív Európa támogatásával

ELŐADÁS ÉS PANELBESZÉLGETÉS:

Időpont: 2020. október 15. 17:00 – 18:30
Helyszín: Magvető Café (1074 Budapest, Dohány u. 13.)  

KREATÍV EURÓPA A Kreatív Európa program az európai filmipar, valamint a kulturális és kreatív ágazatok támogatására létrehozott uniós kezdeményezés, amely végső soron a munkahelyteremtést és a növekedést szolgálja. A program a 2014–2020 közötti időszakban 1,46 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodik: ebből a keretből több tízezer művész, kulturális és audiovizuális szervezet és szakember tevékenységét támogatja az előadó-művészet, a képzőművészet, a filmművészet, a televíziózás, a zene, az európai kulturális örökséghez kapcsolódó művészeti ágak, valamint a videójáték-gyártás területén.  

PASZTERNÁK ÁDÁM A Kreatív Európa Iroda ügyvezetője. A Károli Gáspár Református Egyetemen angol szakos bölcsészként és tanárként végzett. Az egyetem mellett szinkrondramaturg és animációs fázisrajzolói képesítést is szerzett. 2004-ben kezdett dolgozni a MEDIA Desk Magyarország Irodánál mint projektmenedzser, 2014 óta pedig a Kreatív Európa Iroda ügyvezetője és a MEDIA alprogram hazai képviselője.    

A Fast Forward Program következő eseményének célja, hogy bemutassa, milyen lehetőségeket kínálnak a Kreatív Európa MEDIA által támogatott nemzetközi képzések a mozgóképkészítőknek. A beszélgetés résztvevői megosztják tapasztalataikat, hogyan segítette tevékenységüket és karrierjüket a képzéseken való részvétel. Deák Dániel moderálásával D’Intino Patricia (Nagyi projekt, Budapest Noir), Dreissiger László (Szép csendben, Foglyok), Ugrin Julianna (Könnyű leckék, Egy nő fogságban, A Viszkis) és Zachar Balázs (Budapest Noir, Külön falka) producerek beszélnek arról, hogy milyen, a Kreatív Európa MEDIA által támogatott képzéseken, workshopokon vettek részt, többek között a MIDPOINT Feature Launch, az EAVE Producers Workshop, a MIDPOINT Shorts, a MIDPOINT TV Launch, a Cartoon Forum vagy a Dok.Incubator eseményeken.  

A magyar nyelvű előadás és panelbeszélgetés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A koronavírus járványhelyzet és a helyszín befogadó képessége miatt korlátozott számú nézőt tudunk beengedni az előadásra, ezért kérjük, érkezz időben.  

A koronavírus járvány miatt, kérjük az alábbiak betartását. Előre is köszönjük a megértéseteket és az együttműködéseteket.

·         Előadásunkat csak tünetmentes résztvevők látogathatják.
·         A helyszínen a létszámot limitáljuk.
·         A helyszínen kérjük, viselj maszkot.

A regisztráció lezárult.

 

ÚJ IDŐPONT - A SOROZATOK RENESZÁNSZA - Mindent a sorozatfejlesztésről

ELŐADÁS:

ANGYALOSY ESZTER író, forgatókönyvíró. Dramaturgként külföldi és magyar sorozatokon, nagyjátékfilmeken dolgozik. Hét évig volt a Libri Kiadó szerkesztője. 2015-ben jelent meg első regénye, a Wonderland, és ebben az évben került a magyar HBO-hoz forgatókönyv-fejlesztőként, ahol több sorozaton dolgozott a legkülönbözőbb zsánerekben. 2017-ben kezdett nemzetközi workshopokon előadásokat tartani a sorozatírásról. A TorinoFilmLab, illetve az amerikai Stowe Story Labs rendszeres előadója. 2019-től szabadúszó forgatókönyvíró, a Joyrider Television nevű nemzetközi sorozatfejlesztő műhely egyik alapítója.  

KRIGLER GÁBOR forgatókönyvíró, kreatív producer. 1999-ben került a Barátok közt írócsapatába. Négy év után történetszerkesztőként búcsúzott, később az Akadémiai Kiadónál jelent meg (Folyt. köv.) – Hogyan írjunk tévésorozatot című könyve. Sok évig íróként, konzulensként, dramaturgként, oktatóként dolgozott, 2011-től fejlesztő- és executive producerként a magyar sorozatok létrehozásáért felelt az HBO-nál. 2017 óta a prágai központú Midpoint Institute tévésorozatos programjának oktatási igazgatója. 2019-ben saját céget alapított: a Joyrider Television-t, ahol nemzetközi piacra fejlesztenek sorozatötleteket.  

Időpont: 2020. október 6. 9:00 – 16:30
Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő u. 17.)  

Az előadások és panelbeszélgetések célja, hogy betekintést nyújtsanak a nemzetközi piacra szánt minőségi sorozatok fejlesztésének, gyártásának és értékesítésének folyamataiba. Egyre több filmkészítő fordul a sorozatformátumú narratívák felé, ezért érdemes megvizsgálni a nagyjátékfilm és az epizodikus történetmesélés közötti különbségeket. Ezek a különbségek gyökeresen más kreatív, alkotói és gyakorlati hozzáállást kívánnak az ötlet kidolgozásának első fázisától a forgatáson, az utómunkán át egészen a nemzetközi piacon való megmérettetésig. A nap folyamán szó esik a koprodukciók és a nemzetközi finanszírozás kérdéseiről is.  

A magyar nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A koronavírus járványhelyzet és a helyszín befogadó képessége miatt korlátozott számú nézőt tudunk beengedni az előadásra, ezért kérjük, érkezz időben. Teltház esetén az egész napos programra a szünetekben, a távozók arányában tudunk beengedni, ezért kérjük a türelmedet.  

A koronavírus járvány miatt, kérjük az alábbiak betartását. Előre is köszönjük a megértéseteket és az együttműködéseteket.

·         Előadásunkat csak tünetmentes résztvevők látogathatják.
·         Az előadóteremben a létszámot limitáljuk.
·         Az előadóteremben és a közös helyiségekben kötelező a maszkviselés.
·         A Francia Intézetben több helyen található kihelyezett kézfertőtlenítő.
·         Kérjük, hogy a nem együtt érkezők ne szorosan egymás mellett üljenek, hanem egy-egy szék kihagyásával tartsanak 1 méter távolságot.

A regisztráció lezárult.

 

 

Workshop: 

Időpont: 2020. október 7. 9:00 – 16:00
Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő u. 17.)  

A műhelymunkát Angyalosy Eszter és Krigler Gábor vezetik, akik két csoportban 4-4 projekttel foglalkoznak. A workshopot megelőző napon, az elméleti előadások során szerzett tapasztalatok alapján az egyes alkotók röviden prezentálják a terveiket, majd közösen átbeszélik, mennyire működnek valóban sorozatként, hol kell még dolgozni, mik a terv erősségei, hiányosságai és milyenek az esélyei a hazai, illetve nemzetközi piacon. A nap második felében 1-on-1 megbeszélések lesznek, ahol minden projekt képviselője leülhet 45 percre a másik csapat instruktorával. Emellett az előző nap megismert tévés sales szakemberek is elmondják a véleményüket a sorozattervek nemzetközi értékesítési potenciáljáról és a javasolt irányokról.  

Kiknek ajánljuk:
-          producerek
-          forgatókönyvírók  

Részvételi feltételek:
·         A műhelymunkához benyújtandó, maximum 4-5 oldalas dokumentum tartalma:
         -          műfaj
         -          sorozat jellege: epizodikus (procedural) / folytatásos (serialized)
         -          típus: limited/ mini / returning
         -          formátum: félórás / egyórás epizódok
         -          szinopszis: logline, max. 300 leütés hosszan; a pilot epizód rövid leírása, max. 6500 leütés; az első évad cselekményének rövid leírása, max. 4000 leütés
         -          sorozat pitch: a sorozat alap premisszájának kifejtése; a setting (földrajzilag illetve praktikusan hol játszódik a sorozat) és aréna (az adott narratív környezet szabályrendszereinek összessége) bemutatása; a fő történetszálak tömör bemutatása; a történetmesélői stílus bemutatása
         -          a főbb karakterek rövid bemutatása (két-három mondatban)
         -          az alkotói szándék bemutatása: mi a sorozatterv relevanciája a mai televíziós piacon, miért érdemes kifejlesztésre és gyártásra az alkotók szerint; mitől sorozat, és nem nagyjátékfilm, azaz a serial engine, az epizodikus hajtóerő meghatározása és rövid kifejtése; az alkotók személyes kötődése a tervhez
         -          referenciák (milyen már futó, vagy korábban futott sorozatokat idéz meg a sorozatterv)
         -          koprodukciós országok vagy lehetőségek (ha nincs még konkrét szándéknyilatkozat, akkor utóbbira indoklással)
         -          opcionális, de sokat segít egy moodbook beadása, amiben a vizuális megközelítést mutatják be

·         A projekteket ideális esetben elkíséri a vezető író, illetve írók és a producer, de akár a rendező is, ha már van a projekthez rendelve.  

Azok jelentkezését várjuk, akik részt tudnak venni a teljes workshopon.
A workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztráció lezárult.

A műhelymunka egy kétnapos program második napja, az első napon előadásokon és panelbeszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők, amelyek betekintést nyújtanak a nemzetközi piacra szánt sorozatok fejlesztésének, gyártásának és értékesítésének folyamataiba.  

Leadási határidő: 2020. augusztus 26.  

A workshopon összesen 8 projekt vehet részt. A pályázatok értékelését Krigler Gábor és Angyalosy Eszter végzik. A kiválasztott projektek alkotóit szeptember 8-ig értesítjük.

 

 

 

Június

A koronavírussal kapcsolatos kockázatok kezelése filmforgatásokon  

Előadó:

A First Option Safety Consultants a világ egyik egnagyobb és legtapasztaltabb biztonsági tanácsadója a média és szórakoztatóipar területén. Szakterületük a sorozat- és filmgyártás, drámáktól kezdve akciófilmeken át a szórakoztató műsorokig, dolgoztak már távoli és extrém helyszíneken is. Többek között olyan produkciók munkavédelmi támogatását látták el, mint A korona, a Csernobil vagy az Outlander sorozatok.  

Előadás:

Időpont: 2020. június 3. 11.00–13.00

Helyszín: online előadás

Az előadás célja, hogy olyan tanácsokat adjon, amelyek segítenek a kockázatokat felmérni a COVID-19 járvány esetében, valamint kockázatkezelési protokollokat mutasson be figyelembe véve a szabályozásokat és a bevált gyakorlatokat. Az előadás interaktív, mely során a résztvevők a jelenleg alkalmazott stratégiákkal ismerkedhetnek meg. Az előadás angol nyelvű. Az részvételről a First Option igazolást állít ki.  

Kiknek ajánljuk:

-HSA szakemberek

- egészségügyi végzettséggel  és/vagy forgatási tapasztalattal rendelkezők

Részvételi feltételek:  angol nyelvtudás és forgatási tapasztalat.  A regisztrációhoz csatolj egy maximum féloldalas motivációs levelet, amelyben szakmai tapasztalatodról írsz. Az online előadáson maximum 12 fő tud részt venni.

A pályázatok értékelését filmes szakemberek végzik.  

Jelentkezési határidő: 2020. május 28.  

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

 

Május

A COVID-19 vírusfertőzés alatti filmforgatások egészségvédelmi terve

Előadó:

Papp János

Munka és egészségvédelmi szakértő. 15 éve dolgozik filmforgatásokon, legfőbb feladatai a stáb egészségvédelme, a balesetek és személyi sérülések kockázatának feltárása, védelmi protokollok és stratégiák kidolgozása. A film előkészítésétől a forgatás végéig jelen van és szakmai tanácsokkal látja el a produkcióban dolgozókat. 2017 óta a Filmművészeti Egyetemen tanítja jövő producereinek és gyártásvezetőinek, hogy mit tehetnek a munka- egészség- és környezetvédelem és biztonság érdekében a filmszakmában.

Előadás:

Időpont: 2020. május 28. 15:00

Helyszín: online előadás

A koronavírus korábban nem tapasztalt kihívások elé állította a filmszakma dolgozóit. Az előadás iránymutatást ad, hogy a forgatásokon hogyan lehet a COVID-19 fertőzés terjedését minimalizálni és megóvni a közreműködők egészségét a jelenleg érvényben lévő kormányzati ajánlások figyelembevételével.

Kinek ajánljuk:

·  producerek
·  gyártásvezetők
·  HSA szakemberek
·  részlegvezetők
·  filmszakos diákok

A magyar nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, az előadás linkjét e-mailben küldjük az előadás előtt. A regisztráció lezárult.

Az online előadáson maximum 100 fő tud részt venni, ezért érdemes az előadás kezdetekor csatlakozni.

 

Április

HANGRÓL HANGRA Peter Albrechtsennel

Peter Albrechtsen

Díjnyertes dán sound designer, zeneszerző, hangkeverő és music supervisor. Olyan, nagysikerű produkciók elkészítésében vett részt, mint a Christopher Nolan többszörös Oscar-díjas Dunkirkje, az idén Oscar-díjra jelölt The Cave, az Ugatás a távolból című díjnyertes dokumentumfilm vagy a Thelma című norvég thriller. 2017 óta az amerikai filmakadémia tagja. Számos nemzetközileg elismert zenésszel és zeneszerzővel dolgozott együtt, többek között Jóhann Jóhannssonnal vagy Antony Hegarty-vel. Rendszeresen publikál zenéről és filmekről, emellett előadóként is bejárta a világot.

Előadás:

Időpont: 2020. április 23. 18.00–19.30

Helyszín: Színház- és Filmművészeti Egyetem (1088 Budapest, Vas utca 2/c)

A hang és a különféle hanghatások ugyanolyan meghatározó részei egy filmnek, mint maga a főszereplő. Az előadás a hang előállításának, rögzítésének, keverésének folyamatát tárgyalja, legyen szó egy táj ismerős zajairól vagy az utómunka technikai kihívásairól.

Kinek ajánljuk:

· hangmesterek
· sound designerek
· hangtechnikusok
· vágók
· rendezők
· zeneszerzők
· producerek
· zene- és filmszakos hallgatók

Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Workshop:

Időpont: 2020. április 24–25. 10.00–17.00

Helyszín: Színház- és Filmművészeti Egyetem (1088 Budapest, Szentkirályi utca 32.)

A kiscsoportos workshopon a résztvevők által hozott munkákkal foglalkoznak. Peter Albrechtsen az ezek kapcsán felmerülő problémákra hívja fel a figyelmet, pl., hogy milyen dramaturgiai szerepe lehet a hangnak, a zenének, egy-egy zörejnek, és hogy milyen technikai lehetőségek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a felvétel során rögzített hanganyag hiányosságait utómunkával korrigálni lehessen, megteremtve ezzel a filmhez illő atmoszférát.

A workshop olyan diákoknak és szakmabelieknek szól, akik alapos ismeretekkel rendelkeznek a hangszerkesztés területén.

Kinek ajánljuk:
·         hangmesterek
·         sound designerek
·         vágók
·         rendezők
·         zeneszerzők
·         zene- és filmszakos hallgatók

Részvételi feltételek:


·  Bármilyen műfajú, max. 3 perces film, filmrészlet, aminek a hangszerkesztésében közreműködtél. Kérjük, hogy a videót töltsd fel egy videómegosztó oldalra és küldd el nekünk a linket,
·  angol nyelvtudás,
·  Pro Tools, Steinberg Nuendo, Reaper vagy egyéb hangszerkesztő program ismerete,  
·  saját gép és saját hangszerkesztő program,
·  referencia és/vagy filmográfia (max. 1000 karakter),
·  egyénileg és csoportosan is lehet jelentkezni, csoport max. 3 fős:
                                    o   1 fő hangmester/sound designer
                                    o   1-2 fő vágó, rendező és zeneszerző

Azok jelentkezését várjuk, akik részt tudnak venni a teljes workshopon.

A workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A program a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Nemzeti Filmintézet – Fast Forward Program együttműködésében jön létre. 

A jelentkezéshez az anyagokat angol nyelven kérjük 2020. március 22-ig.

A pályázatok értékelését filmes szakemberek végzik.

 

DEX Songwriting Expo presents: BLEND 2020 - ahol film és zene találkozik

2020-ban bemutatkozik a BLEND, a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja és a Hangfoglaló Program közös kezdeményezése, ami csatlakozik a DEX – Dalszerző Expo és az Artisjus által harmadik alkalommal megrendezett országos és regionális szakmai eseményhez, amelyen külön napot szentelünk a film és a zene kapcsolatának. Az esemény célja, hogy a hazai dalszerzők és filmesek megismerjék egymást és az iparági trendeket.

A 2020-as Dalszerző Expo nyitónapján lesz a Hangfoglaló Program és a Fast Forward Program első közös rendezvénye, a BLEND, amelynek célja, hogy a fiatal hazai zenei és filmes szakma képviselői az iparág legfrissebb trendjei mellett egymást is megismerhessék. A BLEND célja, hogy megteremtse a hazai zenei és filmes színterek alapját, amelynek sikerében bízva reméljük, hogy az elkövetkező években további sok ismétlést megér majd. Az egész napos rendezvény a két iparág találkozási pontjaira koncentrál, ezért számos terület szakemberei - zeneszerzők, zenészek, producerek, menedzserek, music supervisorok, hangmesterek, filmrendezők stb. - számára is értékes és tartalmas információkkal, kapcsolatokkal tud szolgálni. A sokszínű program érinti a filmipar igényeit hangminőség-, mood- és felhasználói preferenciák alapján, lesz szó az iparágak közötti kommunikációról, a zsánerfilmek és televíziós használatra szánt filmek zenei követelményeiről és a kiválasztási folyamatban fontos szerepet játszó music supervisor felelősségéről is. A listening sessionnel, kurrens könnyűzenei katalógussal, filmzeneszerző műhellyel és speed meeting szekciókkal dúsított rendezvénnyel a Hangfoglaló Program és a Fast Forward Program megteremtheti azt a kollektív tudásbázist és élő networköt, amelynek segítségével a hazai filmes és zenei szcéna hatékonyabban, értőbb módon fordulhat egymás felé a jövőben.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A regisztráció lezárult.

A regisztráció csak a BLEND programokra érvényes.
A BLEND regisztrációval rendelkező résztvevők a DEX programjaira 2 napos kiegészítő jegyet vásárolhatnak 9900 forintért.

DEX 2020 esemény: DEX Songwriting Expo / Dalszerző Expo 2020
DEX honlap https://expo.dalszerzo.hu

Részletes program:

Helyszín: BMC - Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

Időpont: 2020. március 2.

 
 

Február

Kreatív Csönd – A bizalomépítés titkai a dokumentumfilm-készítés világában

A 10. Frankofón Filmnapok keretében a Wallonie-Bruxelles International, a Francia Intézet, és a Fast Forward Program együttműködésével izgalmas dokumentumfilmes programot szervezünk. A Kreatív Csönd – A bizalomépítés titkai a dokumentumfilm-készítés világában című panelbeszélgetés résztvevői Méryl Fortunat-Rossi dokumentumfilm rendező, Zurbó Dorottya dokumentumfilm rendező és Böszörményi Gábor, Mozinet filmforgalmazó, moderátora Józsa László producer.

A beszélgetés párhuzamosan két fontos témát érint: az egyik a hiteles és mély tartalom megalkotása, a másik pedig mindennek az eladhatósága, a közönség által elérhetővé tétele. Olyan kérdésekre keressük a választ, hogy hogyan teremthetjük meg a dokumentumfilmekhez elengedhetetlen intimitást és milyen akadályai és csapdái lehetnek a filmes hősünkhöz való kötődésünknek. Valamint, ezekhez kapcsolódóan megkerülhetetlen kérdés, hogy mindez hogyan válik fogyaszthatóvá és mire figyel ma, mi alapján válogat a forgalmazó.

Méryl Fortunat-Rossi a középiskolában fedezte fel a fényképezést, majd Belgiumban tanult filmrendezést az Institut des Arts de Diffusionban. Számos rövid dokumentumfilm rendezője, például az Aparicion-é, melyet többek között az Aix-en-Provence-i, Amiens-i, Spliti és Jihlavai fesztiválra is beválogatták. Első egész estés dokumentumfilmje, a La Grand Messe / Holy Tour, – amit Valéry Rosierrel közösen rendezett – elnyerte a 2018-as Brüsszeli Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját.

Zurbó Dorottya a DocNomads képzésén diplomázott. Rövidfilmjeit neves fesztiválok válogatták be a programjukba (Verzió, One World Astra, Doclisboa, Zagrebdox, Jihlava, IDFF stb.), amelyeken számos díjat nyert. A monostor gyermekei című első egész estés dokumentumfilmje (Arun Bhattarai társrendezővel) az IDFA-n mutatkozott be 2017-ben. Az első önálló egész estés filmje, a Könnyű leckék a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hetének programjában mutatkozott be, és több mint 40 fesztiválon vett részt, 2019-ben elnyerte a Magyar Kritikusok legjobb dokumentumfilmért járó díját és a ZagrebDox emberi jogok előmozdítását szolgáló legjobb filmnek járó díját. Jelenleg társrendezőként dolgozik a harmadik filmjén, melynek címe Gross National Happiness.

Böszörményi Gábor tulajdonosa és ügyvezetője a Mozinet Kft.-nek, korábban két art mozi működtetője (2005-2011), eddig 150 film, többek között a Portré a lángoló fiatal lányról, a Paraziták, a Saul fia, a FOMO, a Hidegháború moziforgalmazója. 2014. óta az Europa Distribution elnökségének a tagja, a MOMÉ-n óraadóként a filmiparról tanított (2017-2019).  

Józsa László a 2004-ben Budapesten alakult Speak Easy Project (SEP) vezetője, ami reklámfilmeket, kommunikációs projekteket, televízióműsorokat, és dokumentumfilmeket készít. Első egész estés dokumentumfilmjüket (ULTRA, r. Simonyi Balázs) az Európai Filmakadémia a 15 legjobb európai dokumentumfilm közé jelölte 2017-ben. A Gettó Balboa (r. Bogdán Árpád) a 2019-es Filmhét legjobb dokumentumfilmje lett. Rendszeres résztvevője nemzetközi dokumentumfilmes fórumoknak, pitcheknek, mesterkurzusoknak, képzéseknek, emellett László a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) egyik alapítója és első elnöke.  

A program után belga sörökkel várunk egy kötetlen beszélgetésre a panel résztvevőivel és a program szervezőivel.

Időpont: 2020. február 28. 17.30-19.00, amit kötetlen beszélgetés követ.

Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő utca 17.)

A beszélgetés francia és magyar nyelvű, magyar, francia és angol tolmácsolással. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: http://nfi.hu/hu/palyazatok/kreativ-csond-a-bizalomepites-titkai-a-dokumentumfilm-keszites-vilagaban  

2020. február 27-én 18.00 órától, a Frankofón Filmnapok programjában az Art+ Cinema-ban vetítésre kerül Méryl Fortunat-Rossi rendező jelenlétében a Versenyláz című filmje, míg Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmjét a panelbeszélgetés előtt, 2020. február 28-án 16.00 órától lehet megtekinteni a Francia Intézet auditóriumában.

 

A PITCHELÉS MŰVÉSZETE  

SIBYLLE KURZ  

Coach és kommunikációs tréner. Komoly zeneipari és rendezvényes tapasz­talatokkal rendelkezik, emellett forgalmazóként jártas a német filmes és televíziós piacon. Szociológia- és pszichológiadiplomája mellett a média- és a kommunikációtudományok terén is felsőfokú tanulmányokat végzett, to­vábbá NLP-kommunikációs trénerré képezte magát. Komoly piacismerettel rendelkező kommunikációs szakemberként „a pitche­lés művészete” a szakterülete, amit német és nemzetközi filmes kurzusokon oktat immáron húsz éve. Kurz tagja az Európai Filmakadémiának (EFA), az Európai Nők Audiovizuális Hálózatának (EWA) és az Európai Dokumentumfil­mes Hálózatnak (EDN). Ügyfelei között filmstúdiókat, könyvkiadókat is találni, a Filmintézet harmadik alkalommal hívta meg Budapestre.  

Előadás

A filmkészítőknek, de valójában minden kulturális és művészeti területen dolgozó kreatív szakembernek is meg kell tudnia győzni a finanszírozókat egy-egy ötlet piacképességéről és eladhatóságáról. Ezt nevezik pitchingnek – ami a meggyőzés rövid, ám hatásos módja. A jó hír pedig, hogy mindez megtanulható. Mitől leszünk hiteles előadók? Hogyan lesz a mondandónk tömör és élvezetes, az ajánlatunk mások számára is vonzó? Az előadás azokkal az összetevőkkel foglalkozik, amelyek segítségével meggyőző módon, hatásosan tudunk pitchelni.

Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8.)

Időpont: 2020. február 13. 10.00–12.00  

Kinek ajánljuk:

 • rendezők
 • forgatókönyvírók
 • producerek
 • filmszakos hallgatók  

Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

Workshop

Zártkörű workshop az Inkubátor résztvevőinek

Időpont: 2020. február 13–15.  

Sibylle Kurz workshopja aktív részvételen alapuló tréning: minden részt­vevő a saját projektjén dolgozik. A workshop segíti az ötletek kidolgo­zását, felépítését és fejlesztését a majdani pitcheléshez. A csoport és a tréner visszajelzései mellett gyakorlati feladatok segítségével fény derül arra, hogyan tehetjük túl magunkat a prezentációs hiányosságokon, és hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet magunkból és a projektünkből.

 

JÁTÉK A KAMERA ELŐTT - A HITELES KARAKTER TITKA

Leon Lučev  
1970-ben született Horvátországban. 1993-tól 1997-ig a Zágrábi Egyetem Színművészeti Akadémiáján tanult. Egyetemi tanulmányai alatt is már számos filmben szerepelt. 1997-ben csatlakozott az ITD Színház társulatához. 2003 óta kizárólag filmekben szerepel, számos nemzetközileg elismert filmkészítővel dolgozott együtt: Jasmila Žbanić, Lukas Nola, Angelina Jolie, Janez Burger. 2006-ban megalapította a Živa produkcija filmgyártó cégét. Filmjei díjat nyertek Pulában, Berlinben, a Sundance-en, Szarajevóban, Brüsszelben, Los Angeles-ben és Jeruzsálemben. 2007 óta tanít és tart filmszínészet workshopokat olyan neves fesztiválokon és iskolákban, mint például a Szarajevói Filmfesztivál.  

Előadás

Leon Lučev filmszínész előadásának középpontjában az áll, hogy a verbális és fizikai kommunikációs eszközök segítségével hogyan találjuk meg magunkban a hiteles filmes karakter megformálásához szükséges önbizalmat és magabiztosságot. Rávilágít azokra a fontos pillanatokra, amikor a karakterépítés során megbillen az egyensúly, és a színész elbizonytalanodik, mert ezeknek a pillanatoknak az elemzése elengedhetetlen a karakter kidolgozásához.  

Időpont: 2020. február 4. 18.00

Helyszín: Színház- és Filmművészeti Egyetem (1088 Budapest, Vas utca 2/c)  

Leon Lučev filmszínész előadásának középpontjában az áll, hogy a verbális és fizikai kommunikációs eszközök segítségével hogyan találjuk meg magunkban a hiteles filmes karakter megformálásához szükséges önbizalmat és magabiztosságot. Rávilágít azokra a fontos pillanatokra, amikor a karakterépítés során megbillen az egyensúly, és a színész elbizonytalanodik, mert ezeknek a pillanatoknak az elemzése elengedhetetlen a karakter kidolgozásához.  

Kinek ajánljuk:
-színészek
-rendezők
-színész- és filmszakos hallgatók  

Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztráció lezárult.

Workshop  

Időpont: 2020. február 4–5.

Helyszín: Színház- és Filmművészeti Egyetem (1088 Budapest, Vas utca 2/c)  

A kétnapos workshop során a résztvevők saját maguk által választott filmjeleneteken dolgoznak. A cél, hogy a jeleneten és az abban rejlő lehetőségeken keresztül megismerjék a karaktert, felfedezzék a szerep kínálta lehetőségeket és a kommunikáció mélyebb szintjeit.

Képzés jellege: Angol nyelvű előadás és workshop tolmácsolás nélkül.  

Kinek ajánljuk:

-színészek

-színész szakos hallgatók  

Részvételi feltételek:
- angol nyelvű színházi, filmes referencia (max. 1600 karakter)
- max. 1 perces videós válasz Leon Lučev kérdésére:  What inspires you? What is the role you have never played but you would like to try?
- végzettség: hallgatói jogviszony SZFE színész szakán; színész I. diploma; színész II. oklevél vagy több mint kétéves színészi tapasztalat
- angol nyelvtudás  

A jelentkezések értékelését filmes szakemberek végzik, ami a rátermettség és a csoportdinamikai szempontok figyelembe vételével történik. Azok jelentkezését várjuk, akik részt tudnak venni a teljes workshopon. A jelentkezéshez az anyagokat angol nyelven kérjük ezen a regisztrációs linken 2020. január 10-ig. A jelentkezési lap letölthető itt.

A részvétel ingyenes.

A regisztráció lezárult.

A program a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Magyar Nemzeti Filmalap – Fast Forward Program együttműködésében jön létre.

 

Január

Végtelen történet – Mi is az a transzmédia?  

SARA BOŽANIĆ  

A ljubljanai Institute for Transmedia Design alapítója, transzmédia-dizájner és stratéga. 2015 óta tagja a „The Voice of Culture – Structured Dialogue between the European Commission and the cultural sector” digitális közön­ségfejlesztéssel foglalkozó uniós tanácsadó testületnek. 2011-ben a British Counciltól Young Creative Entrepreneur Media Award díjat kapott a szlovéniai interaktívmédia-dizájn ágazat fejlesztésében elért eredményeiért.  

Előadás  

Időpont: 2020. január 29. 18.00

Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (1121 Budapest, Zugligeti út 9–25.)    

A transzmédiának köszönhetően egy könyv vagy egy film nem az utolsó fejezettel vagy jelenettel ér véget, hanem egy komplexebb történetmesélés révén tartja fenn a kapcsolatot a közönségével. A modern történetuniverzumok egyszerre jelennek meg több csatornán, és kötik össze a technológiát, illetve a hagyományos történetmondást. Az előadás a Ukranian Sheriff és Twisted Tales című projektek példáján keresztül vezet be a kortárs történetmesélés módszertanába.  

Kinek ajánljuk: forgatókönyvírók írók rendezők producerek forgalmazók filmszakos hallgatók   Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A regisztráció lezárult.

A program a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nemzeti Filmintézet – Fast Forward Program együttműködésében jön létre.

 

December

MITŐL LESZ IGAZÁN JÓ EGY GYEREKFILM? - A gyerekfilm-forgatókönyvírás mesterfogásai

MIEKE DE JONG
Hollywoodtól Franciaországig elismert filmes és televíziós forgatókönyvíró. Lena című, 2011-es Holland filmdrámája nyitotta a Torontói Nemzetközi Filmfesztivált, Bip! (Iep!) című filmjét beválogatták a Berlinaléra, a 2008-as Téli háború (Winter in Wartime) pedig az Oscar-díjért versengő legjobb külföldi filmek shortlistjére is felkerült. Történeteiben rendszerint erős karaktereket látunk szokatlan helyzetekben, gyerekfilmjeit pedig a gyerekek mellett a felnőttek is kifejezetten szeretik. Forgatókönyvírást tanít a szülőha¬zája, Hollandia mellett Belgiumban, Brazíliában, Indiában és Finnországban, meghívásunkra első alkalommal érkezik Budapestre.

Előadás:

Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8.)
Időpont: 2019. december 5. 18.00–19.30

A jó gyerekkönyvek fontosságát senki sem vitatja. De mi a helyzet a jó gyerekfilmekkel? Ugyanolyan fontosak és nagy hatásúak! Az előadás úgy segít nagyon komolyan venni a gyerekfilmeket, hogy közben a szórakoztatást, az élményszerűséget is szigorúan szem előtt tartja. Szó lesz a történetek erejéről, a valódi képzelőerőről és természetesen a forgatókönyvíró felelősségéről is. Mieke de Jong forgatókönyvíró és tanácsadó a gyerekfilmírás gyakorlatáról és tapasztalatairól mesél.

Kinek ajánljuk:

 • forgatókönyvírók
 • írók
 • rendezők
 • producerek
 • forgalmazók
 • moziüzemeltetők
 • televízióműsor-szerkesztők
 • filmszakos hallgatók

Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A regisztráció lezárult.

 

Workshop:

Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8.)
Időpont: 2019. december 6–7. 10.00–17.00

Minden gyerek megérdemli, hogy a nekik szóló filmek komolyan vegyék őket. De hogyan lesz egy jó ötletből valóban minőségi gyerekmozi? Hogyan kell úgy történetet mesélni, hogy az ne legyen gyermeteg? Hogyan lehet egy-egy összetett karaktert úgy felépíteni, hogy a gyerekek magukra ismerjenek benne? És mitől lesz egy kicsiknek szóló történet átélhető és szórakoztató, mégis fajsúlyos?

Kinek ajánljuk:

 • forgatókönyvírók

A workshopra egész estés, 4–14 éves gyerekeknek szóló animációs- vagy nagyjátékfilmtervvel lehet jelentkezni.

Jelentkezési információk és feltételek:
- A regisztrációs lap INNEN tölthető le.
- Kérjük, a regisztrációs lapot angolul töltsd ki, a pdf vagy doc nevében szerepeljen a neved és a projekt címe.
- Szükséges angol nyelvű anyagok:
   o 4–14 éveseknek szóló, egészestés játékfilm vagy animációs film treatmentje (3–8 oldal)
   o rövid karakterleírás (max. 1 oldal)
   o rövid leírás a célközönségről (max. ½ oldal)
- Minden workshopba bekerült treatmentet a résztvevőknek még a workshop előtt el kell olvasniuk.
- A workshop angol nyelvű. A helyek száma korlátozott, ezért kérjük, időben regisztrálj!
- Jelentkezési határidő: 2019. november 8. 24:00.
- Értesítés: 2019. november 18.

Kérjük, hogy csak abban az esetben jelentkezz a workshopra, ha elfogadod a jelentkezés feltételeit, és hozzájárulsz, hogy a workshop résztvevői is elolvassák a beküldött treatmentedet.

A regisztráció lezárult.

Együttműködő partnerünk a Cinemira Gyerekfilm Fesztivál.

November

Animáció elsőre

Gauder Áron  

1999-ben a MOME (Iparművészeti Főiskola) animációs szakán végzett. Az egyetemen a klasszikus animáció alapjait, a KGB stúdióinál a 3D-s animáció készítést tanulta meg. Különleges effekteket készített olyan filmek számára, mint a Hukkle, a Taxidermia és a Liza, a rókatündér. 2005-ben Novák Erikkel készítette a Nyócker! című első egészestés animációs filmjét, mely elnyerte az Annecy-ban a legjobb filmért járó díjat. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem animációs szakán tanít, dokumentumfilmeket (Kőbaltás Ember / Stone Axe Man, Csalétek / The Bait) és animációs televíziós sorozatot készít amerikai őslakos népmesék alapján (Kojot / Coyote).

Eléa Gobbé-Mévellec

Három évig animációt tanult a párizsi Gobelins Iskolában, ahol két rövidfilmet készített: az első, a Madame (2005), egy zenei rövidfilm a gyermekekről, mely több animációs filmfesztivál programjába is bekerült; a második, a Traintamarre (2006), melyet három hallgatótársával készített közösen, és részt vehettek vele az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Gobbé-Mévellec Eléa ismert a Lastman (2016) és az A rabbi macskája (2011) munkáiról és idén készült el első egészestés animációs filmje, a Kabul fecskéi (Les hirondelles de Kaboul).  

Moderátor: Temple Réka, executive producer  

A CINEMON Entertainment független animációs stúdió és produkciós iroda megalapítása előtt a Loonland AG., Németország egyik legnagyobb animációs stúdiójának produkciós igazgatója volt, segítségével Los Angelesben, New Yorkban, Szöulban és Londonban is alakultak stúdiók. Több mint 20.000 perc animációs filmben játszott közre az elmúlt 25 év során. Jelenleg a Magyar Animációs Producerek Szövetségének elnöke és a European Animation Award Magyarországot képviselő nagykövete.

A Francia Intézet, az Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál és a Fast Forward Program meghívására Budapestre érkezik Eléa Gobbé-Mévellec, a Kabul fecskéi rendezője. Beszélgetőpartnere Gauder Áron, a Nyócker! rendezője lesz. A beszélgetés során olyan kérdésekre keressük a választ, hogy milyen nehézségekkel találkozhat egy első filmes animációs rendező?  Milyen munkákat érdemes elvállalni mielőtt elkészülhet az első egészestés animációs filmed? Milyen különleges technikával készült a Kabul fecskéi és a Nyócker!? Milyen filmfesztiválra érdemes nevezni animációs filmmel?

Időpont: 2019. november 30. 15.00-16.15.

Helyszín: Francia Intézet(1011 Budapest, Fő utca 17.)

A beszélgetés francia nyelvű, magyar tolmácsolással. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztráció lezárult.

 

 

Vetítés – Az FFP tábor kisfilmek

A filmes alkotótábor augusztusban volt Terényben. A Filmalap Fast Forward Programjának „Látható hang” nyári filmes táborában 19 résztvevő alkotott 5 stábban. A 9 nap alatt 6 izgalmas kisfilm készült, van közöttük kisjáték-, dokumentumfilm és animáció is, melyet a terényiek már láttak, de most ünnepélyesen bemutatjuk Budapesten is.

Időpont: 2019. november 19. 19:00-21:00

Helyszín: Premier Kultcafé (1085 Budapest, Üllői út 2-4.)

A szakmai vezető Pálos György filmrendező, producer, egyetemi tanár volt. Az alkotófolyamatot mentorok és vendégelőadók segítették: Ferenczi Gábor (filmrendező, egyetemi oktató), Zurbó Dorottya (filmrendező, egyetemi oktató), Csáki László (animációs filmrendező, képzőművész, egyetemi oktató), Petrányi Viktória, a Proton Cinema producere, illetve Mezei Áron (vágó) és Várhegyi Rudolf (hangmester, sound designer).

A technikai eszközöket a Budapesti Metropolitan Egyetem biztosította a táborozók számára.  

Szeretettel várunk az ünnepélyes bemutatóra és a tábor szervezőivel, résztvevőivel való találkozóra! Ismerj meg minket, tarts velünk jövőre! A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztráció lezárult.

 

EURÓPAI KOPRODUKCIÓ - A tervezéstől az értékesítésig

ROBERTO OLLA
Az Eurimages ügyvezető igazgatója 2008 óta. PhD fokozatát Firenzében, az Európai Egyetemi Intézetben szerezte szórakoztatóipari és médiajogászként. Dolgozott az Európai Unió MEDIA Programjában, valamint az Európai
Bizottság munkáját is segítette jogi tanácsadóként. Szakértőként több films képzési program elindításában és kidolgozásában is közreműködött.

MICHEL PLAZANET
Üzleti tanulmányait követően telekommunikációs főiskolát végzett. Tíz évet töltött a telekommunikációs szektorban, majd négy évig a francia miniszterelnöki hivatal média- és kulturális részlegén dolgozott. 2005-ben a Nemzeti Film- és Mozgóképközpont (CNC) osztályvezetője lett, 2012 óta pedig az európai és nemzetközi kapcsolatok igazgatóhelyettese.

BERECZKI CSABA
2011 óta a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi és értékesítési igazgatója, filmrendező, forgatókönyvíró és producer, az Európai Filmakadémia (EFA) tagja. Tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen végezte, Párizsban volt ösztöndíjas. 1994-től Franciaországban dolgozott többek között Jean-Paul Rappeneau-val és Tony Gatliffal. A 2016-os Soul Exodusnak executive producere és rendezője is volt.


Időpont: 2019. november 14. 17.00

Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő utca 17.)

A panelbeszélgetés témája az európai koprodukciók helyzete 2019-ben a megváltozott piac- és közönségigények, illetve a streaming szolgáltató cégek megjelenésének következtében átalakult forgalmazási piac tükrében. Az Euromiges (az Európa Tanács európai filmes produkciók gyártását és forgalmazását támogató alapja), a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF), valamint
a Nemzeti Film- és Mozgóképközpont (Centre national du cinéma et de l’image animée, CNC) az európai filmkészítők és filmek finanszírozási, együttműködési, fejlesztési lehetőségeit illetően széles körű tapasztalatokat halmozott fel – e szervezetek szándékairól, kapacitásáról és terveiről is beszélgetnek a panelben szereplők. A hazai, a francia és az európai helyzet ismertetését követően az előadók válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Francia nyelvű panelbeszélgetés magyar tolmácsolással. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.


A regisztráció lezárult.

Kinek ajánljuk:

 • producerek
 • rendezők
 • forgalmazók
 • filmszakos hallgatók
 

Október

KÖZÖSSÉGI MÉDIA - Mítosz és valóság

MARCO ODASSO

A müncheni Stereolize ügynökség vezetője, amely interaktív tartalmak gyártásával, marketinggel és értékesítéssel foglalkozik. Több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a marketing területén, a közösségi oldalakat már nagyon korán elkezdte használni és figyelni – egy ideig digitálismarketing-tanácsadóként és stratégaként is dolgozott. Gyakorlott előadó és tanár, a marketingtevékenység a közösségimédia-felületeken a szakterülete.

Előadás:

Időpont: 2019. október 21. 18.00
Helyszín:
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (1121 Budapest, Zugligeti út 9–25.)  

Hogyan érjük el a potenciális közönségünket, és mitől lesz ütős a kampányunk? Hogyan tudjuk valóban hatékonyan használni a közösségi oldalakat? Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre válaszolhassunk, mindenekelőtt meg kell értenünk, mi a közösségi média, és mi nem. Az előadás során Marco Odasso sorra vesz néhány elméletet és gyakorlati tudnivalót arról, hogyan érdemes ezen a területen dolgozni.  

Kinek ajánljuk:

 • producerek
 • social media / online marketing menedzserek
 • rendezők
 • forgalmazók
 • moziüzemeltetők
 • grafikusok  

Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztáció lezárult.

Worshop:

Időpont: 2019. október 22. 10.00–17.00
Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (1121 Budapest, Zugligeti út 9–25.)  

Fontos tisztában lenni azzal, hogy egy veszélyes és folyamatosan változó terepre merészkedünk. Muszáj ezeken a platformokon stratégiákban gondolkodnunk, és megértenünk, mitől lesz egy-egy kampány sikeres. Jól kell felmérnünk a lehetőségeinket, és elengedhetetlen, hogy meg tudjuk különböztetni a valódit a hamistól.  

Kinek ajánljuk:

 • producerek
 • social media / online marketing menedzser
 • rendezők  

A workshopra saját egész estés dokumentum-, játék- vagy animációs filmmel lehet jelentkezni, a gyártási fázistól függetlenül, csoportosan (max. 3 fő) és egyénileg is.

Részvételi feltételek (angol nyelven):

-referencia munkák (max. 2 oldal)
-jelentkezési lap beküldése - A jelentkezési lap letölthető INNEN.

 • cím/munkacím
 • műfaj
 • szinopszis
 • gyártási fázis
 • rövid marketingterv
 • célközönség meghatározása

Jelentkezési határidő: 2019. október 7.

Az angol nyelvű workshop ingyenes. A helyek száma korlátozott, ezért kérjük, időben regisztrálj.

A regisztráció lezárult.

A pályázatok beérkezése után 2019. október 9-ig visszajelzünk, hogy bejutottál-e a workshopra.

 

CÉLKERESZTBEN A VIZUALITÁS - A filmes dizájn- és marketingstratégiák

ESPINAR GABRIEL

A The Film Agency kreatívigazgatója, aki az ügynökség kreatív- és marketingszolgáltatásaiért felel. Audiovizuális kommunikáció szakon szerzett diplomát, videós szerkesztőként és tervezőgrafikusként végzett, később a Young & Rubicamnél volt gyártásvezető. Munkája során nemzetközi marketingstratégiák felépítésén dolgozik, olyan filmek fesztiválszerepléseit menedzselte, mint a Saul fia vagy A fiú és a szörnyeteg, emellett a Netflix és a Film Factory számos produkciója is hozzá tartozik.

Előadás:

Időpont: 2019. október 10. 18.00
Helyszín: Budapesti Metropolitan Egyetem (1077 Budapest, Rottenbiller utca. 17–19.)

Espinar Gabriel a plakáttervezési és -kivitelezési folyamatot segít átgondolni lépésről lépésre, valamint megfogalmazni a célirányos és hatékony kreatív munka stratégiai csomópontjait, amelyekkel még a tervezés előtt fontos tisztában lenni.

Kinek ajánljuk:

 • grafikusok
 • forgalmazók
 • producerek
 • rendezők
 • filmszakos hallgatók

Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztráció lezárult.

Workshop:

Időpont: 2019. október 10–11. 10.00–17.00
Helyszín: Budapesti Metropolitan Egyetem (1077 Budapest, Rottenbiller utca. 17–19.)

A műhelymunka során a résztvevők olyan működőképes stratégiát dolgoznak ki egy-egy projekthez, amely kapcsán mérlegre kerülnek a filmtervek és a megvalósításra váró vizuális ötletek. Nem pusztán egy jó plakát kidolgozása a cél, hanem a teljes marketingdizájn felépítése.

Kinek ajánljuk:

 • grafikusok

Részvételi feltételek:


- Grafikai program alapos ismerete. Az Adobe (Indesign, Illustrator és Photoshop) program használói számára a szervezők asztali gépeket biztosítanak a workshop idejére, az ettől eltérő programot használóknak saját géppel kell érkezniük.
- Referencia (pdf formátumban, max 5 oldalas) – képmontázs vagy portfólió saját munkákból (lehetőség szerint a workshop témájához kapcsolódó, leginkább releváns grafikai anyagok.)


Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 29.


A workshop angol nyelvű. A helyek száma korlátozott, ezért kérjük, időben regisztrálj, és csak akkor jelentkezz, ha mind a két napon és az előadáson (2019.október 10. 18:00) is részt tudsz venni.

Regisztráció lezárult.

 

Szeptember

Hang–kép–történelem – Michael Nyman, a zeneszerző és a filmkészítő - AZ ESEMÉNY ELMARAD EGÉSZSÉGÜGYI OKOK MIATT!

MICHAEL NYMAN
A brit komponista kétségkívül egyike a legnépszerűbb, legbátrabban kísérletező zeneszerzőknek. Életműve a saját együttesének írott daraboktól a szimfonikus zenekaroknak, kórusoknak, vonósnégyeseknek szerzett kompozíciókig terjed, emellett karmesterként, zongoristaként, íróként, filmrendezőként, zenetörténészként és fotósként is számon tartják. A filmrajongók elsősorban a Zongoralecke és Peter Greenaway alkotásainak állandó zeneszerzőjeként ismerhetik, aki A rajzoló szerződésétől a Prospero könyvein át A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című filmig számos moziban szolgáltatta a zenét a rendező vízióihoz. Emellett Michael Winterbottom Csodaországa, a Gattaca is az ő dallamaival hódította meg a világot. Újabban a kései húszas évek némafilmjeihez szerez zenét, és önálló filmalkotóként is kísérletezik.


MICHAEL LOEBENSTEIN
A bécsi Osztrák Filmmúzeum igazgatója és a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének (FIAF) főtitkára. A filmmúzeum Kutatási és Oktatási Osztályának alapítója, amelynek vezetője is volt 2004 és 2011 között, később Ausztráliában igazgatta a Nemzeti Film- és Hangarchívumot egészen 2016-ig. A kilencvenes évek vége óta dolgozik kutatóként és kurátorként a filmarchiválás, a filmtörténet, a digitális kultúra és örökség különböző területein. Újságíróként, szerkesztőként és könyvszerzőként is a kortárs filmtörténetírás és filmkritika meghatározó alakja.

Időpont: 2019. szeptember 10., kedd 16.30
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)


Kinek ajánljuk:

 • zeneszerzők
 • rendezők
 • producerek
 • filmszakos hallgatók

Michael Nyman nem csupán zeneszerzőként tekint magára, hanem filmesként is – kifejezett szándéka, hogy budapesti látogatása során a közönség ebben a szerepében is megismerhesse. Sikereit kétségtelenül a Zongoralecke alapozta meg, amelyért a legjobb eredeti filmzenének járó Gloden Globe-díjra jelölték 1994-ben. Azt, hogy a neve Peter Greenaway filmjeivel forrt egybe, egyszerre tekinti áldásnak és átoknak. Egy nagyon érdekes sztorit is tartogat arról, hogyan keveredett 1965-ben teljesen véletlenül Budapestre.

A beszélgetés moderátora Michael Loebenstein.
A program a Budapesti Klasszikus Film Maraton és a Magyar Nemzeti Filmalap – Fast Forward Program együttműködésében jön létre.

Az előadás angol nyelvű, tolmácsolás nélkül. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az esemény elmarad!

A Zongoralecke a beszélgetést követően, 18.30 órától az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében tekinthető meg.
Jegyvásárlás itt.

 

Blockbustertől a művészfilmig – Udo Kier ezer arca

UDO KIER
1944-ben, a második világháború alatt született Kölnben. Születésekor bombatalálatot kapott a kórház, de csodával határos módon megmenekült. 18 évesen Angliába érkezett nyelvet tanulni, ahol színiiskolába is járt, így talált rá Michael Sarne rendező, aki szerepet ajánlott neki a Road to Saint Tropez című, 1966-os filmjében. Ezzel indult el a karrierje – kezdetben apró szerepekkel korhatáros filmekben. Egy repülőúton ismerkedett meg Paul Morrissey rendezővel, együttműködésük pedig elhozta Kiernek a kultstátuszt a Test Frankensteinnek és a Vér Drakulának című filmek címszerepében. Több mint 200 filmben láthattuk, olyan rendezőkkel dolgozott, mint Rainer Werner Fassbinder, Lars Von Trier, Gus Van Sant vagy Dario Argento. Feltűnt az Ace Venturában, Madonna oldalán egy videoklipben, dolgozott Keanu Reeveszel az Otthonom, Idahóban, és olyan blockbusterekben mint a Penge vagy az Armageddon.

BÁRON GYÖRGY
A FIPRESCI magyar tagozatának, a MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztályának elnöke, a Magyar Filmművész Szövetség elnökségének és választmányának tagja. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának törzstagja, Doktori Tanácsának tagja, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Művészeti Szakbizottságának tagja, majd 2008-ig társelnöke. Rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon, magyar és nemzetközi fesztiválok zsűrijeiben.

Időpont: 2019. szeptember 8., vasárnap 16.00–17.30


Helyszín: Ódry Színpad (1088 Budapest, Vas utca 2/c)


Kiknek ajánljuk:

 • színészek
 • rendezők
 • producerek
 • színész- és filmszakos hallgatók

A világhírű német színész hosszú pályája során igazi rendezőlegendákkal dolgozott, és megszámlálhatatlan filmklasszikus kötődik a nevéhez. Báron György filmes technikákról és a színészi munka sokféleségéről beszélget Udo Kierrel. Egyebek mellett arról, milyen volt Bódy Gáborral (Psyché, Katonák, Krétakör), Jancsó Miklóssal (Magyar rapszódia, Allegro Barbaro) vagy Nemes Gyulával (Zéró) forgatni.

A program a Budapesti Klasszikus Film Maraton, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Magyar Nemzeti Filmalap – Fast Forward Program együttműködésében jön létre.

Az előadás angol nyelvű, tolmácsolás nélkül. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult. 

A Psyché a beszélgetést követően, 18.00 órától az Ódry Színpadtól sétatávolságra lévő Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében tekinthető meg.
Jegyvásárlás itt.

 

 

Augusztus

A LÁTHATÓ HANG - A Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt. Fast Forward Programjának alkotótábora augusztusban Terényben.

Forgass, beszélgess, alkoss hozzád hasonló fiatalokkal az FFP csapatának szervezésében!

További információ ITT.

 

Július

AKCIÓTERV – VIC ARMSTRONG A KASZKADŐRSZAKMÁRÓL ÉS AZ AKCIÓFILM RENDEZÉSRŐL

A Filmalap Fast Forward Programjának meghívására Budapestre érkezik és mesterkurzust tart július 31-én a Francia Intézetben az Oscar- és BAFTA-díjas Vic Armstrong akciójelent-rendező, aki többek között a Terminátor 2. – Az ítélet napja, a Dűne, a Star Wars: A Jedi visszatér, a Charlie angyalai és a Szárnyas fejvadász akcióival lett világhírű. Az akciófilm rendezésről szóló mesterkurzuson Vic Armtrong beszélgetőpartnere Piroch Gábor, a legismertebb magyar kaszkadőr lesz.

Előadók:

Vic Armstrong a világ egyik legnépszerűbb akciójelenet-rendezője. Híres, keresett kaszkadőrből lett hollywood-i kasszasiker filmek second unit rendezője és tévésorozatok direktora. Kaszkadőrként olyan legendák bőrébe bújt, mint Superman, Indiana Jones vagy James Bond, akciórendezőként pedig neki köszönhetjük többek között a Terminátor 2. – Az ítélet napja nyitójelentét és motoros-kamionos üldözését, az Air America, a Dűne, a Csillagközi invázió, a Star Wars: A Jedi visszatér, a Charlie angyalai vagy a Szárnyas fejvadász akciójeleneteit. Több évtizedes pályafutása alatt a legismertebb rendezőkkel dolgozott együtt, köztük Steven Spielberg, Sir Richard Attenborough, Ridley Scott, George Lucas vagy Martin Scorsese.

Piroch Gábor 40 éves nemzetközi tapasztalattal a világ minden táján dolgozott kaszkadőrként, illetve koordinátorként. 2007-ben a Taurus World Stunt Awards-on jelöltek a legjobb akciórendezés kategóriájában a Szabadság, Szerelem című filmben nyújtott teljesítményemért.

A mesterkurzuson szó lesz arról is, hogy ez a speciális terület milyen alapvető változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben, a technológiai fejlődés hogyan újította meg az akciófilmek világát, illetve arról, hogy milyen volt a filmtörténet legendás jelenetein dolgozni, és arról is, hogy valójában mennyi háttérmunkát, szakértelmet, mekkora stábot igényel egy pár perces akciójelenet.

Kiknek ajánljuk:

 • rendezők
 • producerek
 • kaszkadőrök
 • filmszakos hallgatók

Időpont: 2019. július 31. 17.00

Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő utca 17.)

A program a Francia Intézet és a Magyar Nemzeti Filmalap – Fast Forward Program együttműködésében jön létre.

Az előadás angol nyelvű, tolmácsolás nélkül. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

 


 

Május

A NAGY LÉPÉS – ÚT AZ ÖTLETTŐL A PREMIERIG

Franziska Hoenisch és Csuja László beszélgetése az első nagyjátékfilmjük elkészítéséről.

Hogyan valósíthatod meg az álmod, az első nagyjátékfilmed? Hogyan indulj el? Miért fontos a pitch? Hogyan kell hatékonyan és kevés pénzből forgatni? Milyen akadályokba ütközhetsz? Milyen pályázatok segítik az elsőfilmeseket? Mitől lesz sikeres a filmed? Milyen filmfesztiválra érdemes nevezned? Hogyan tovább?

Előadó:

Franziska M. Hoenisch egy kisvárosban nőtt fel a németországi Voreifelben, jelenleg Berlinben él. Középiskolás korában egy évet kihagyott és Dél-Afrikában élt, ahova a mai napig rendszeresen visszatér. Franziska több nemzetközi kulturális intézménynél szerzett gyakorlatot, mely szélesítette a látókörét: a fokvárosi operánál, a prágai Goethe Intézetben és a strasbourgi ARTE-nél. A Hildeshem Egyetemen esztétika és kultúratudomány szakra járt, ahol média- és politikatudományt tanult, majd az athéni képzőművészeti egyetemen diplomázott kultúratudományból. Innen egyenes út vezetett a Baden-Württemberg-i filmakadémiára és a neves párizsi La Fémis filmiskolába, ahol filmrendezést tanult. Első rövidfilmje, az Aussi loin (Olyan messze) számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt. 2017-ben készítette el első egészestés diplomafilmjét, a Club Európát, mellyel több díjat is nyert Németországban.

Csuja László a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett, 2012-ben. Virágvölgy című első játékfilmje 2018-ban a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West szekciójában elnyerte a zsűri díját. Kilenc hónap háború című első nagyjátékfilm hosszúságú dokumentumfilmjének a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremierje, ahol ugyancsak a zsűri díját nyerte és 2019 tavaszán került a magyar mozikba.

Az esemény moderátora Deák Dániel, az Inkubátor Program koordinátora.

A program a Francia Intézet és a Magyar Nemzeti Filmalap – Fast Forward Program együttműködésében jön létre.

Kinek ajánljuk:

 • rendezők
 • producerek
 • Inkubátor Program résztvevők
 • filmszakos hallgatók

Időpont: 2019. május 24. 17.00-18.00

Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő u. 17.)

Az előadás angol nyelvű, tolmácsolás nélkül. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció EZEN A LINKEN.

 

50 ÉV A FILMSZAKMÁBAN – BESZÉLGETÉS BARRY LEVINSONNAL

Előadó:

Barry Levinson Oscar-díjas amerikai rendező, producer. Pályáját íróként kezdte a 70-es években, majd 1982-ben Az étkezde c. generációs filmmel robbant be. A 80-as évek végére a legkelendőbb rendező lett Hollywoodban, hiszen olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint a Jó reggelt, Vietnám! vagy az Esőember. Számtalan műfajban alkotott emlékezeteset, és szinte valamennyi filmje eljutott a hazai mozikba is. Paterno c. HBO-filmjében legutóbb Al Pacinoval dolgozott újra együtt, ráadásul Rév Marcell operatőr kamerája előtt. Jelenleg 24. egészestés mozifilmjét forgatja Budapesten.

Filmje forgatása közben Barry Levinson örömmel vállalta, hogy beszélgessünk vele a pályakezdésről íróként és rendezőként; sikerfilmjeinek kulisszatitkairól. A mesterkurzus során kitérünk néhány emblematikus filmjelenetre és nagy szakmai találkozásra; valamint mesél jelenleg is zajló magyarországi forgatásáról.

Az esemény moderátora Osváth Gábor.

Időpont: 2019. május 1. 14.30

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

Az előadás angol nyelvű, tolmácsolás nélkül. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

 

Április

MÁSFÉL ÓRA 90 MÁSODPERCBE SŰRÍTVE

Előadók:

Steven Lovy: Többszörös díjnyertes filmrendező és vágó, 2004-ben a Magyar Filmszemle legjobb vágónak járó díját is elnyerte a Mix című játékfilmjével. Steven jelen­leg Budapesten él, filmpromókat készít a TV2-nek, és trailereket különböző hazai filmforgalmazóknak. Legutóbbi munkái: Ruben Brandt, a gyűjtő, Vándorszínészek, Genezis, Pappa Pia és a Swing.

Pistár László: A TV2 Csoport promoosztályának vezetője. 2007-ben kezdett promoprodu­cerként a TV2-nél, majd 2009-ben Londonban, a Modern Times Groupnál folytatta pályafutását mint senior promo producer. Budapestre 2014-ben tért vissza a Sony Pictures Entertainment kötelékében senior creative-ként, egészen 2016 szeptemberéig, amikor a TV2 Csoport promoosztályának fel­adatait kezdte ellátni. Az ARGO2 trailerében és a film marketingkampányával a filmes területen is bemutatkozott.

WORKSHOP

 A négynapos intenzív workshop fókuszában az ütős előzetesek készítése áll. A résztvevők a trailerkészítés titkaival ismerkednek meg – írás, tervezés, grafikai munkálatok és maga a vágás –, így megtanulhatják, hogyan lehet megragadni 90 másodpercben egy nagyjátékfilm lényegét. A workshop során a résztvevők önállóan dolgoznak egy saját előzetesen. Az esemény vendégelőadója Pistár László, a TV2 promórendezője, aki a trailerek és a promók közötti különbségekről ad majd elő.

Időpont: 2019. április 24–27. 9.30–17.00

Helyszín: Budapesti Metropolitan Egyetem (1077 Budapest, Rottenbiller u. 17–19.)

Kiknek ajánljuk:

 • vágók
 • junior vágók
 • filmszakos hallgatók

Részvételi feltételek:

 • A workshop olyan diákoknak és szakmabelieknek szól, akik alapos ismeretekkel rendelkeznek a videóvágás terén.
 • Adobe Premier, Final Cut Pro, Avid stb. vágóprogram ismerete (az Adobe Premier program használói számára a szervezők asztali gépeket biztosítanak a workshop idejére, az ettől eltérő vágóprogramot használóknak saját géppel kell érkezniük.)
 • Referencia (docx vagy pdf, linkek)
 • Film, amit te vágtál (bármilyen műfajú, max. 3 perces film vagy filmrészlet)

Jelentkezési határidő: 2019. április 3.

A workshop angol nyelvű. A helyek száma korlátozott, ezért kérjük, időben regisztrálj, és csak akkor jelentkezz, ha mind a négy napon részt tudsz venni. A regisztráció lezárult.

 

MITŐL LESZ SIKERES EGY GYEREKFILM?

A program a CINEMIRA és a Magyar Nemzeti Filmalap – Fast Forward Program együttműködésében jön létre.

Mitől lesz sikeres egy gyerekfilm? Adaptáció vagy saját történet? Milyen támogatásokat találsz Európában gyerekfilmre? Kik a legnyitottabbak koprodukcióra? Ha kész a filmed, mely gyerekfilm fesztiválokra tudod nevezni? Hol tudod eladni? Tudj meg mindent a gyerekfilmekről, a gyártástól a fesztiváloztatásig.

Kétszer 30 perces praktikus információkkal teli előadást tart: Felix Vanginderhuysen (Európai Gyerekfilm Szövetség) és Erik Tijman (Cinekid Festival Amsterdam).

Előadók:

Felix Vanginderhuysen az ECFA (Európai Gyerekfilm Szövetség) főtitkára. Több mint negyven éve foglalkozik gyerekfilmekkel. Az Európai Ifjúsági Filmfesztivál alapítója, a Lessons in the Dark iskolai filmes projekt társalapítója.

Erik Tijman a legnagyobb európai gyerekfilm fesztivál, a CineKid Amsterdam filmes-és televíziós programjaiért felelős vezetője. Korábban a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál, az Edinburghi Nemzetközi Filmfesztivál és az Eye Film Museum munkatársa volt. A Wrap! Distribution projekt beszerzési koordinátoraként is tevékenykedik.

Kinek ajánljuk?

 • producerek
 • rendezők
 • grafikusok
 • animátorok
 • filmszakos hallgatók

Időpont: 2019. április 12. 19.00 –20.00

Helyszín: Akvárium Klub (1051 Budapest, Erzsébet tér 12.)

Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

További filmes szakmai programok a Cinemirán:

 

Március

ANIMÁCIÓ HATÁROK NÉLKÜL - Mesterkurzus Jean-Francois Le Corre-val

Jean-Francois Le Corre mesterkurzusa bemutatja a koprodukcióban készülő animációs projektek különböző műfaji (rövidfilm, sorozat) és technikai (2D, stop-motion) aspektusait. Szó lesz a nemzetközi partnerekkel való együttműködés folyamatáról, melynek része például a munkafolyamatok megtervezése, a gyártás ütemtervének kivitelezése, a kreatív együttműködés és a pénzügyi források optimális felhasználása. Az előadó többek között saját stúdiójának előző munkáin keresztül mutatja be a nemzetközi koprodukciók sajátosságait. Célunk, hogy közönségünk betekintést nyerhessen egy tapasztalt producer munkájába: milyen stratégiát alkalmaz, amikor nemzetközi koprodukciókon dolgozik – és milyen tapasztalatokat oszthat meg többek között olyan kérdésekben, mint hogy mire érdemes odafigyelni, mielőtt elköteleződünk egy koprodukció mellett, illetve hogyan találjunk külföldi partnereket

Előadó:

Jean-Francois Le Corre: A This Magnificent Cake! és további sikeres animációs filmek producere. Gyártócége, a Vivement lundi ! 2011-ben elnyerte a legjobb francia animációs produkciós cég díját, 2015-ben a legjobb európai animációsfilm-gyártóvá választották, 2016-ban pedig a legjobb francia rövidfilmes exportőrnek ítélt UniFrance-díjat kapta meg. Le Corre produkciói összesen több mint 200 díjat nyertek el többek között olyan neves eseményeken, mint a FIFA Annecy, a OIAF Ottawa, a Sundance vagy az Animafest Zágráb – és most egy mesterkurzus keretein belül osztja meg tapasztalatait a Friss Hús közönségével.

Kiknek ajánljuk:

 • producerek
 • rendezők
 • grafikusok
 • animátorok
 • filmszakos hallgatók

Időpont: 2019. március 29. 15.00

Helyszín: Toldi mozi (Budapest 1066, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

A program a Friss Hús, a Filmalap – Fast Forward Program és a CEE Animation együttműködésében jött létre.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni EZEN A LINKEN lehet.

 

A KOPRODUKCIÓ MŰVÉSZETE - Ewa Puszczyńska mesterkurzus

Előadó:

Ewa Puszczyńska az Oscar-díjas Pawel Pawlikowski Ida és Hidegháború című filmjeinek producere. 1995 óta dolgozik a lengyel Opus Filmnél, ahol fejlesztési igazgatóként és a nemzetközi koprodukciók felelőseként tevékenykedik. Az Oscar-díjon túl számtalan rangos díjjal büszkélkedhet. Az Európai Filmakadémia vezetőségi tagjai között is jelen van.

Kiknek ajánljuk:

 • producerek
 • rendezők
 • filmszakos hallgatók

Időpont: 2019. március 26. 17.30-19.00

Helyszín: CEU – Central European University – Oktober Hall (Október 6. u. 7. Budapest 1051)

A program a Friss Hús és a Filmalap – Fast Forward Program együttműködésében jött létre.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni EZEN A LINKEN lehet.

 

KÖZEL A VARÁZSLATHOZ
Hogyan tervezz a VFX-szel?

Előadó:

Dennis Kleyn: Az amszterdami Planet X nevű VFX stúdió igazgatója és kreatív rendezője. 2004-ben hozta létre a céget, amelyhez csatlakozott Albert van Vuure VFX supervisor. A Planet X mára a holland filmipar meghatározó cégévé nőtte ki magát, a 12 főből álló csapatuk készíti a legnagyobb hazai filmek és televíziós műsorok vizuális effektjeit.

Joost de Vries: Több, mint 20 évig az amszterdami Lemming Film produkciós céget vezette, majd visszatért a független producerkedéshez: új cége, az Original Picture nemzetközi produkciókat gyárt. Emellett dolgozik a Holland No Risk on Set nevű biztosítótársaságnak, akik számára kockázatértékelést végez, és ellenőrzi, hogy bizonyos nagyobb léptékű és komplexitású produkciók eleget tudnak-e tenni a befejezési kötelezettségüknek.

ELŐADÁS ÉS WORKSHOP

Az előadás átfogó módon vezet be a filmek és a televíziós sorozatok világában alkalmazott vizuális effektek alapvető technikáiba, továbbá kitér a vizuális effektek kreatív használatára is a történetmesélés szempontjából. Ha érdekel, hogy milyen szerepük van a vizuális effekteknek, és milyen típusokat különböztetünk meg? Milyen szerepet játszhatnak a vizuális effektek a következő filmedben? Hogyan kell felkészülni a vizuális effektekre, és hogyan zajlik a forgatásuk? Hogyan kell hatékonyan és költséghatékonyan vizuális effekteket alkalmazni? Hogyan működik együtt a vizuális effektek részleg más részlegekkel, és hogyan érinti azok munkáját? A nap második felében konkrét projekteket elemeznek közösen a résztvevők.

Időpont: 2019. március 20. 9.00–17.00

Helyszín: Budapesti Metropolitan Egyetem (1077 Budapest, Rottenbiller u. 17–19.)

Kiknek ajánljuk:

 • filmrendezők
 • forgatókönyvírók
 • producerek
 • operatőrök
 • látványtervezők

Program

9.00 – 12.00 Előadás

12.00 – 13.00 Ebédszünet

13.00 –17.00 Workshop (2-3 projekt elemzése)

 

Jelentkezési feltételek projekt nélkül: 

Az előadás és workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A helyek száma korlátozott, a regisztráció még nem garancia részvételre. A fenti szakmák képviselőinek a részvétele elsődleges.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni EZEN A LINKEN lehet március 19-ig.

Jelentkezési feltételek projekttel:

A workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A workshopon legfeljebb 3 kiválasztott projektet elemeznek a résztvevők közösen. Fontos: a délelőtti előadás résztvevői projekt nélkül is részt vehetnek a délutáni workshopon. 
Olyan filmtervvel lehet jelentkezni, amely még nincsen gyártási fázisban, nem kezdődött el a forgatás, de már fejlesztés alatt van a forgatókönyv. Kérjük, az alábbi anyagokat angol nyelven, egy fájlba (max. 15 mb méretű) töltsétek fel, és a pdf vagy doc nevében szerepeljen a projekt címe. 

 • A film szinopszisa – max. 1-2 oldal
 • Rövid leírás a VFX elképzelésekről, elvárásokról - max. 1 oldal
 • Bármilyen vizuális anyag, ha már rendelkezésre áll (storyboard, referenciakép, állókép stb.) – max. 3-4 oldal
 • Célközönség leírása – max. 1 oldal
 • Költségterv
 • Általános tervek a filmmel kapcsolatban - milyen fázisban van a film?

Az előadás és workshop angol nyelvű. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

 

A JOGOK TISZTÁZÁSA, HOGY ELKERÜLJÜK A PERESKEDÉST
Minden, amit a szerzői jogokról tudni kell

Előadó:

Anders Kjærhauge: 1985 és 1999 között a koppenhágai rendőrség tagja volt, adminisztratív és nyomozói munkát is végzett, időnként utcai járőrként dolgozott. A koppenhágai egyetemen munka mellett tanulta ki a jogot. A véletlen úgy hozta, hogy Lars von Trier cégénél, a Zentropánál kötött ki, ahol előbb a jogi osztályon dolgozott, majd ügyvezető igazgató lett.

ELŐADÁS

Ez nem egy jogelméleti előadás, hanem az engedélyeztetési kérdésekről szóló gyakorlati tudnivalók összegzése számos, a való életből hozott szórakoztató példán keresztül. A dán Zentropa – a legtöbb esetben – sikeresen birkózott meg a jogi kérdések kezelésével, amik az elméletben természetesen egészen máshogyan működnek, mint a valóságban. Ez a rendszerint rögös út, amely éveken át tartó folyamatot is jelenthet, számos kérdést felvet, amelyekre az előadó örömmel válaszol a közönségnek, tudván, hogy az engedélyeztetési folyamatok esetében nincsenek kőbe vésett igazságok. A távolság az ésszerű és az ostoba megoldás között nem annyira nagy. Az előadáson számos olyan, a Zentropa gyártásában készült filmes példát láthatunk, mint a Kedves Wendy!, A nimfomániás, A Kommuna és A ház, amit Jack épített, tehát ez az előadás egyáltalán nem lesz unalmas.

Időpont: 2019. március 4. 17.00–19.00

Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8.)

Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

 

WORKSHOP

A workshopon a résztvevők által hozott filmtervek jogi szempontból problémás részeit beszélik meg. A nap célja a lehetséges problémák felismerése és a megfelelő gondolatmenet elsajátítása a Zentropa szakemberének segítségével. A kiscsoportos foglalkozásra egy játékfilm vagy rövidfilm tervével lehet jelentkezni, a problémásnak ítélt részek kiemelésével.

Időpont: 2019. március 5. 10.00–17.00

Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8.)

Kiknek ajánljuk:

 • producerek
 • jogászok
 • forgatókönyvírók
 • music supervisorok
 • rendezők

Jelentkezési feltételek:

Az angol nyelvű workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

Kérjük, az alábbi anyagokat angol nyelven, egy fájlba (max. 3 oldal) töltsétek fel, és a pdf vagy doc nevében szerepeljen a neved és a projekt címe.

 • A film rövid szinopszisa (max. 1 oldal)
 • Rövid leírás a felmerülő jogi problémákról, szerzői jogi kérdésekről, a tisztázásra szoruló vitás részekről (max. 2 oldal)

Jelentkezési határidő: 2019. február 20.

 

A Francia Intézet – 9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál és a Filmalap – Fast Forward Program együttműködésében 

ÜZLET ÉS MŰVÉSZET - A PRODUCER ÉS A RENDEZŐ KAPCSOLATA
Philippe Godeau mesterkurzus

Előadó:

Philippe Godeau a Pan-Européenne gyártó- és forgalmazócég tulajdonosa, akik elsőfilmes sikerek gyártásától kezdve a legnagyobb nevekkel is dolgoznak. A francia filmes szakma nagy öregje, filmjeit az ötlet megszületésétől a vetítésig kézben tartja.

„Öreg producer vagyok és fiatal rendező. Szeretek elsőfilmesekkel dolgozni, mert onnan születik egy kapcsolat. A producer és a rendező közötti harc, amiről sokszor beszélnek, ez kamu, ugyanaz az érdekünk. Ha megvan a bizalom, teljesen más a folyamat”

ELŐADÁS

Philippe Godeau-t nem csak Jaco Van Dormael Mr. Nobody-jának producereként ismerehetjük, de közönségfilmek és személyes hangvételű művészfilmek forgalmazója és rendezője is. Mesterkurzusán megismerhetjük a francia filmgyártás sajátosságait, a Nemzeti filmközpont (CNC) és a televíziós csatornák szerepét. Választ kaphatunk arra is, hogyan tud a producer egyensúlyt teremteni a filmgyártók és a forgalmazók között gazdasági és művészi célokat is kielégítő alkotások létrehozásával.

Időpont: 2019. március 2. 16.00–17.30

Helyszín: Francia Intézet, auditórium (1011 Budapest, Fő utca 17.)

Kiknek ajánljuk:

 • producerek
 • rendezők
 • forgalmazók
 • filmszakos hallgatók

Az előadás francia nyelvű magyar tolmácsolással. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

 

Február

A PITCHELÉS MŰVÉSZETE
Hogyan tegyük eladhatóvá a projektünket?

Előadó:

Sibylle Kurz: 1994 óta szabadúszó coachként és kommunikációs trénerként dolgozik a média- és a művészeti iparban egyaránt, és szakértő segítséget nyújt a „Pitchelés művészete” címmel. Sibylle Kurz eredetileg kereskedelmet és pszichológiát tanult. Dolgozott koncert – és programszervezőként, illetve nemzetközi engedélyezéssel, beszerzéssel és forgalmazással is foglalkozott a német filmpiac számára. Egyetemi diplomáit média-kommunikációból, szociológiából és pszichológiából szerezte. A diploma után elvégzett egy kommunikációs készség fejlesztő tanfolyamot, illetve képzett NLP tréner. Sibylle a világ számos kiváló filmes iskolájában és workshopon tartott már a „Pitchelés művészete” foglalkozást. Tagja az Európai Film Akadémiának, az Európai Nők Audiovizuális Hálózatának (EWA) és az Európai Dokumentumfilmes Hálózatnak (EDN).

ELŐADÁS

A filmkészítőknek és a kulturális és művészi területeken tevékenykedő kreatívoknak meg kell tudniuk győzni a finanszírozókat és támogatókat az új ötleteikről. Ezt nevezik pitchingnek, ami sokak számára rémisztő feladat, míg másoknak pofonegyszerű dolog. Természetesen a megfelelő személyes készségekre is szükség van annak érdekében, hogy a pitching minél sikeresebb legyen. A jó hír, hogy ez mind megtanulható. Az előadás azokkal az összetevőkkel foglalkozik, amelyek segítségével erős és meggyőző módon tudunk pitchelni, miközben az előadás egyszerre tömör és élvezetes.

Időpont: 2019. február 21. 10.00–12.30

Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8.)

Kiknek ajánljuk:

 • producerek
 • rendezők
 • forgatókönyvírók 

Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

 

WORKSHOP

zárt körű workshop az Inkubátor Program résztvevőinek

Az inkubátoros csoport együtt készül fel egy majdani pitchelésre, gyakorlati feladatok során derítik ki, hogyan tehetik túl magukat a prezentációs hiányosságokon úgy, hogy közben természetesen élvezzék is a dolgot! Már csak ezért is megéri pályázni az Inkubátor Programba!

Időpont: 2019. február 21–23.

Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8.)

 

AZ AKCIÓFILM HŐSKORA – JOHN McTIERNAN

Mesterkurzus a Die Hard (Drágán add az életed!), Ragadozó, a Thomas Crown ügy és az Oscar-díjas Vadászat a Vörös Októberre című filmek rendezőjével, John McTiernannel

Előadó:

John McTiernan amerikai filmrendező, producer és forgatókönyvíró. Többek között a Drágán add az életed!, a Ragadozó és az Oscar-díjas Vadászat a Vörös Októberre című filmek rendezője, akinek számos további filmjét is bemutatták idehaza: Az utolsó akcióhős, A Thomas Crown ügy, és legutolsó elkészült filmje, a Kiképzőtábor. A 13. harcos és a Die Hard 3 (Az élet mindig drága) című filmjének Andy Vajna volt a producere.

John McTiernan mesterkurzusain gyakran elhangzik, hogy a gyakorlat teszi a jó filmest: ha van egy történeted, akkor fogj egy kamerát és pár színészt, ne várj a produceredre, amíg megszervezi helyetted. Ha a költségvetés nem engedi, hogy CGI trükköket alkalmazz, akkor John McTiernan elmondja, hogy hogyan is volt, amikor a speciális effekteket még digitális technika nélkül oldották meg. Hollywood egyik legnagyobb akciófilm mesterétől, John McTiernantől megtudhatjátok, hogyan lesz egy autós üldözés vagy egy robbantásos jelenet mai szemmel is hiteles; milyen nehézségekkel és váratlan helyzetekkel kell szembenézned egy akciójelent forgatásakor, és milyen fortéllyal lehet ezeket mégis egyszerűen megvalósítani.

Az esemény moderátora Árpa Attila.

Időpont: 2019. február 16. 15.00-16.30

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

Az előadás angol nyelvű, tolmácsolás nélkül. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

Január

LÉTEZIK MEGFELELŐ FESZTIVÁL A FILMEDNEK?
Hogyan működik a filmfesztiválok világa?

Előadó:

Nikolaj Nikitin: A SOFA, a filmes ügynökök iskolájának alapítója, a Berlinale Közép-, Észak és Kelet-Európa, Közép-Ázsia és Kaukázus felelőse. Számos filmfesztiválon és a Goethe Intézeten belül dolgozott kurátorként és művészeti rendezőként. 1995-ben alapította a német független filmes magazint, a Schnitt-et, 2001-ben pedig Kölnben létrehozta a Filmplus elnevezésű, kifejezetten vágóknak szentelt fesztivált.

ELŐADÁS

Az előadáson Nikolaj Nikitin számos háttérinformációt oszt meg a filmfesztiválok világáról, azok felépítéséről, a fesztiválok gyors terjedésének okairól, és a fejlesztés egyre növekvő szerepéről. Megtudhatjuk, milyen filmeket várnak manapság a fesztiválok, illetve hogyan dolgozik egy kurátor. Melyek voltak az elmúlt néhány év leginkább sikeres fesztiválfilmjei Kelet-Európából. Nikitin segítségével áttekintést kaphatunk a világ összes vezető filmfesztiváljáról és azok menetrendjéről.

Időpont: 2019. január 17. 16.00–19.00

Helyszín: Goethe Intézet (1092 Budapest, Ráday u. 58.)

Az előadás német nyelvű magyar tolmácsolással. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

 

WORKSHOP

A nap során szó esik a résztvevők által beküldött filmek sikeres prezentációjáról és fesztiváloztatásuk lehetséges stratégiájáról. Ezek mellett a jövőbeni filmtervekkel kapcsolatban a fesztiválokon rendezett vásárokban rejlő lehetőségekkel és a megfelelő alkotótársak és finanszírozási partnerek megtalálásával kapcsolatban is elhangzik jó néhány gyakorlati tanács.

Időpont: 2019. január 18. 10.00–18.00

Helyszín: Goethe Intézet (1092 Budapest, Ráday u. 58.)

Kiknek ajánljuk:

 • producerek
 • rendezők
 • forgalmazók

A workshop angol nyelvű. A workshopra egész estés vagy rövidfilm tervvel (játékfilm, dokumentumfilm vagy animációs) lehet jelentkezni.  Kérjük, az anyagokat angol nyelven, egy fájlba töltsétek fel, és a pdf vagy doc nevében szerepeljen a projekt címe. 

Jelentkezési feltételek:

Szükséges angol nyelvű anyagok:

 • rövid bio (max. fél oldal)
 • saját játék-, animációs vagy dokumentumfilm szinopszisa

Jelentkezési határidő: 2019. január 2.

Az angol nyelvű workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációt lezártuk.

 

FILMMESÉLÉS AVAGY TÖRTÉNETMESÉLÉS A FILMEKBEN

Filmprojekt-fejlesztés

Előadó:

Miguel Machalski: Buenos Aires-ben született, és hosszú ideig Párizsban élt, majd áttette a székhelyét Barcelonába. 1995 óta dolgozik forgatókönyvíróként és kreatív tanácsadóként különböző projektek fejlesztésén a világ minden táján. Specialitása a gyakran world cinemaként aposztrofált terület, de olyan nagynevű alkotókkal is dolgozott, mint Clint Eastwood vagy David Cronenberg. Három könyvet jegyez a forgatókönyvírásról, és tanácsadóként részt vesz a Kreatív Európa Program által támogatott programokon.

ELŐADÁS

Noha az előadás alapvetően a forgatókönyírásról szól, valójában azzal fog foglalkozni, hogy mitől válik egy történet történetté, és ezen felül mitől válik egy történet érdemessé arra, hogy elmeséljük, annak vizuális kivitelezésén és esztétikáján túl. A filmkészítők hajlamosak átsiklani a történetben rejlő hozzáadott értékek fölött, ami egy film esetében maga az erős történet és a hatásos drámaiság. Pedig ez egyáltalán nem összeegyeztethetetlen a kreatív filmkészítéssel, ráadásul ezek segítségével jön létre az a speciális műfaj, amit úgy nevezhetünk, hogy „filmmesélés”.

Időpont: 2019. január 28. 17.00–20.00

Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8.)

Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

 

WORKSHOP

A háromnapos workshop során a résztvevők közösen átbeszélik a beadott projektjeiket, érintve a tervek „belső szerveit”, amelyek testet adnak az adott könyvnek: műfaj, téma, hangvétel, cselekményvezetés, struktúra és karakterek. Noha a kurzus során elsősorban a kreatív szempontokkal foglalkozunk, röviden kitérünk a célközönség és a megvalósíthatóság kérdésére is.

Kiknek ajánljuk: 

 • forgatókönyvírók
 • írók
 • filmszakos hallgatók

Időpont: 2019. január 29–31. 9.00–14.30

Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8.)

A workshopra egész estés film- vagy filmsorozat-tervvel lehet jelentkezni. Kérjük, az anyagokat angol nyelven, egy fájlba töltsétek fel, és a pdf vagy doc nevében szerepeljen a projekt címe.

Jelentkezési feltételek:

 • Szükséges angol nyelvű anyagok:
  • rövid bio (max. fél oldal)
  • saját játék-, animációs vagy dokumentumfilm treatmentje (5-6 oldal)
  • rövid karakterleírás (max. 1 oldal)
  • vizuális koncepció (1-2 oldal)
 • Fontos, hogy minden nyertes pályázatot a résztvevőknek még a workshop előtt el kell olvasniuk.

Kérjük, hogy csak abban az esetben jelentkezz a workshopra, ha elfogadod a jelentkezés feltételeit,és hozzájárulsz, hogy a workshop résztvevői is elolvassák a beküldött treatmentedet.

Jelentkezési határidő: 2019. január 2.

Értesítés: 2019. január 7.

Az angol nyelvű workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációt lezártuk.

December

PUBLICITÁS, PROMÓCIÓ, KÖZÖSSÉGI MÉDIA
Döntési folyamatok a filmmarketingben

Előadók:

John Durie: Kanadai filmmarketing-szakember, több mint 650 film forgalmazását segítette világszerte. Az elmúlt években olyan közkedvelt magyar filmek sikeréhez járult hozzá, mint A martfűi rém, a Testről és lélekről és az 1945.

Bartók Anna: A Forum Film Hungary filmforgalmazó marketing- és kommunikációs vezetőjeként közel 300 film kampányán dolgozott, köztük a Star Wars: Az ébredő Erő, a Hobbit-trilógia, Az éhezők viadala-franchise és a két legutóbbi Bondfilm. Jelenleg szabadúszó marketing-tanácsadóként főleg magyar filmekkel foglalkozik, az elmúlt egy évben a két legnézettebb magyar film, a Kincsem és a Valami Amerika kampánya köthető a nevéhez, valamint részt vett A Viszkis kampányában is.

ELŐADÁS

Egy film plakátjának, előzetesének csak a végső, elfogadott változatát látjuk. Mégis, egy film marketingje akkor profi, ha számos előzetes koncepció készül. Az előadás az előzetes koncepciókkal és a döntési folyamattal foglalkozik, ami hozzásegít minket a végleges kampány megalkotásához. Bartók Anna esettanulmányokon keresztül mutatja be az elmúlt évek magyar filmjeinek promócióját. Mit, mikor és hogyan érdemes kommunikálni? Milyen elemekből áll össze, hogyan épül fel, és mitől lesz jó egy kampány? Milyen eszközöket érdemes használni, és hogyan tudjuk különféle célcsoportoknak eladni a filmünket?

Időpont: 2018. december 4. 16.00–18.30

Helyszín: MOME Z, nagy auditórium (1111 Budapest, Bertalan L. u. 2.)

Az előadás angol nyelvű, ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

 

WORKSHOP

A workshop során John Durie vezetésével a résztvevők kis csoportokban egy előre kiválasztott film marketingkampányát készítik el, mely a következő elemekből áll:a film pozícionálásának leírása, a szinopszisa és ajánló mondata (tagline); a plakátjának és az előzetesének a kreatív briefje, a film jelenetkockáinak kiválasztása és a poszter vázlatának elkészítése.A workshop során lehetőség nyílik arra is, hogy a résztvevők saját projektjük marketing kampányáráról konzultáljanak John Durie-val.

Kiknek ajánljuk:

 • producerek
 • rendezők
 • forgatókönyvírók
 • forgalmazók
 • grafikusok
 • vágók
 • filmszakos hallgatók

Időpont: 2018. december 5. 9.30–17.00

Helyszín: Magyar Nemzeti Filmalap (1145 Budapest, Róna u. 174.)

A workshopra nagyjátékfilm-tervvel lehet jelentkezni csoportosan vagy egyénileg. 

Jelentkezéshez szükséges anyagok:

 • rövid bio (max. fél oldal/személy)
 • saját nagyjátékfilm szinopszisa (max. 1 oldal)

Az angol nyelvű workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A workshopra való jelentkezés lezárult.

 

November

A DOKUMENTUMFILM NEM ISMER HATÁROKAT
Új lehetőségek a dokumentumfilmben előadás és workshop

Előadó:

Noemi Schory: Független filmes producer és rendező, 1988 óta készít dokumentumfilmeket. Az ARTE televízió számára készített egész estés dokumentumfilmje, a God Forbid az ultraortodox zsidó társadalomról szól, Inner Tour című filmjét beválogatta a Sundance és a Berlinale, illetve a New York-i MOMA is műsorára tűzte. Száz rövidfilmet készített a Jad Vasem Múzeum számára, illetve 12 rövidfilmet, amelyek Auschwitzban, a 27-es blokkban berendezett, az Emberi lelkierő teremben vannak kiállítva.

ELŐADÁS

Egy dokumentumfilm esetében manapság már semmilyen téma sem túl szűk, sem túl nagy, sem túl személyes, sem túl általános. Valódi és hamis archívum, szelfi-vallomás, rekonstruált valóság – minden lehetséges, mert ledőltek a határok. Az új jelszó a hibrid. Az a fontos, hogy jó történetmesélőként lekösd és megmozgasd a közönséged. Ha sikerül olyan történetet mesélned, amely egyszerre érdekes, releváns és gondolatébresztő – akkor nyertél!

Időpont: 2018. november 28. 18.00–19.30

Helyszín: ELTE BTK, Gólyavár, Pázmány Péter terem (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8.)

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az előadásra való regisztráció lezárult.

 

WORKSHOP

A workshop három napján a fejlesztés és az előkészítés fontosságáról lesz szó: hiszen egy dokumentumfilm esetében a kutatás alapvető fontosságú. Emellett a forgatás és az utómunka viszonya, valamint a forgalmazási és marketingstratégiák is terítékre kerülnek.

Kiknek ajánljuk:

 • dokumentumfilmesek
 • rendezők
 • írók
 • vágók
 • producerek
 • forgatókönyvírók
 • szociológusok
 • filmszakos hallgatók

Időpont: 2018. november 29.–december 1. 10.00–17.00

Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8.)

A workshopra dokumentumfilm tervvel lehet jelentkezni.

Jelentkezéshez szükséges angol nyelvű anyagok:

 • rendező és/vagy producer rövid bio (max. fél oldal/személy)
 • saját dokumentumfilm treatment, ami tartalmazza az alábbiakat:
  • a projekt címea film treatmentje (3-5 oldal)
  • rendezői és produceri szándék leírása (max. fél oldal)
  • milyen szakaszban van a projekt
  • link, ha már készült felvétel (nem kötelező)

Az angol nyelvű workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A workshopra való regisztráció lezárult.

 

THE VISION

Peter Greenaway mesterkurzusa, beszélgetőtárs Oltai Kata
Zeitgeist – MNF - Fast Forward Program közös szervezésében

Peter Greenaway, a világhírű brit filmrendező, a svájci European Graduated School professzora a vendégünk, aki Oltai Kata, művészettörténész, kurátorral beszélget a „vízióról”, a képi történetmesélésről, valamint a vizualitásról, mint elsődleges alkotói erőről a filmkészítésben.

Ezen az estén egy igazi világsztár géniuszát ötvözzük egy lázadó megfejtővel, velük gondolkodunk filmről, látványról, képről. Greenaway saját életművén keresztül mutatja meg, mit jelent számára a visual storytelling, mi teszi a vizualitást megkerülhetetlenné a történetmesélésben számára, és arra is ráláthatunk, hogyan vált az európai független filmesek elismert alakjává az elmúlt negyven évben.

Peter Greenway-ről túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy egy kreatív nagyágyú: a most 76 éves alkotó festőnek készült, de a filmek iránti rajongása - különösen Bergman filmjei - rövid idő alatt új pályára térítették. A vágóként és rendezőként eltöltött 15 év alatt készítette el első kísérleti filmjeit, a Train-t és a Tree-t, 1980-ban pedig már nagyjátékfilmesként debütált, a The Falls (Balesetek krónikája) című filmmel. Legismertebb alkotásai A rajzoló szerződése, vagy A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, de ide sorolhatjuk a nagyszabású vizuális filmjeit: a Prospero Könyveit, A maconi gyermeket, a Párnakönyvet is. A nyughatatlan rendező 2005-ben egy amszterdami klubban tűnt fel VJ-ként, majd az Optronica Festivalon, Londonban. 2006 óta video installációkat is készít, melyek közül a legemlékezetesebb Leonardo Utolsó vacsorájának remixe volt, a Santa Maria delle Grazie templom refektóriumában, vagy 2011-ben Tel Avivban, a Chelouche Galleryben bemutatott „Heavy Water”, amely a nukleáris környezetszennyezésről és a bolygó apokaliptikus végéről szóló nagyformátumú video projekt. A BAFTA díjas rendező filmjeit a Cannes-i, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválok mutatták be és jelölték díjakra, a NewYorkTimes pedig egyszerűen csak úgy írt az egyik Velencei Biennálén kiállított installációjáról, hogy „valószínűleg a legjobb számítógép-vezérelt művészettörténet óra, amit valaha láthatunk”. A rendező 2019-ben mutatja be legújabb nagyjátékfilmjét, melyet Brancusiról, a román szobrászgéniuszról készít: Walking to Paris címmel.

Oltai Katát kértük fel Peter Greenaway beszélgetőpartnerének, hiszen Kata az a független kurátor, művészettörténész, aki az elmúlt évtizedben különleges perspektívából közelít a vizuális kultúrához: hagyományosan magas vagy underground, az utca gesztusai vagy elméleti projekt, Kata mindenhol, vagy talán az egészben van jelen és otthon a vizualitás dekódolásában. Kezdetben művészeti folyóiratnál, kereskedelmi galériánál, majd non-profit nemzetközi projektirodánál dolgozott. Öt évig a Ludwig Múzeum kurátoraként koordinálta Moholy-Nagy László retrospektívjét és az egy évvel korábban megrendezett Martin Munkácsi kiállítást. Szintén öt éven át dolgozott a Budapest Art Fair programszervezőjeként. Szabadúszóként két könyvet publikált, Ujj Zsuzsi fotós tevékenységének feldolgozásával 2013-ban jelent meg egy nagymonográfia, illetve 2012-ben egy tudományos-ismeretterjesztő kötetet szerkesztett, Kontextus címen, a kortárs művészet különböző megközelíthetőségeiről. Számos kiállítást készített, elsősorban a női és férfi szerepklisék, a maszkulinitás kutatások, posztidentitás kérdések, szubkultúrakutatás érdeklik.

Jelenleg Déri Miklós fotós könyvén dolgozik, valamint a magyar punk történetének egy sajátos szempontú feldolgozásán, illetve egy feminista projektgaléria előkészítésén.

A Budapest Zeitgeist egy előadássorozat, amely során kaput nyitunk és átjárást biztosítunk a tágan értelmezett kreatív szféra rokon szakmái között. Megismerhetjük az együtt gondolkodók nézőpontját, illetve véleményét a hazai és nemzetközi szellemi korszellemről, a kreativitásról, valamint az aktuális téma kapcsán bepillantást nyerünk a meghívottak alkotói folyamataiba és releváns munkáiba.

A Filmalap Fast Forward Programja elsősorban a kreatív területeken nyújt intenzív és gyakorlatiorientált, többnyire angol nyelvű filmes workshopokat és szakmai előadásokat, mesterkurzusokat. Célja a junior filmesek felkészítése a nemzetközi piaci környezet elvárásaira, a pályaorientáció segítése és a tudásfrissítés.

Az angol nyelvű mesterkurzus elsősorban a filmes és kreatív szakma számára jött létre. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

Időpont: 2018. november 26.

19.00–19.30 Regisztráció
19.30–21.30 Előadás
Az érkezés sorrendjében történik a helyfoglalás.

Helyszín: Akvárium (1051 Budapest, Erzsébet tér 12.)

 

STORYTELLING ZENÉVEL  A music supervisor szerepe

A Fast Forward Program és a Budapest Showcase Hub közös szervezésében

Előadók:

Thomas Golubic: Los Angeles-i music supervisor, DJ és Grammy-díjra jelölt lemezproducer. Olyan sorozatokban dolgozott, mint a Breaking Bad, a Walking Dead vagy a Sírhant művek. Ő volt az, aki felhasználta Sia Breathe Me című dalát a Sírhant művek zárójelenetében, amelyet a mai napig az egyik legemlékezetesebb zenei betétnek tartanak, és ami elindította Sia zenei pályafutását Amerikában.

Balázs Ádám: Budapesten és Los Angelesben tevékenykedő zeneszerző, olyan filmekben dolgozott, mint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje, Deák Kristóf Oscar díjjal jutalmazott kisfilmje, a Mindenki, vagy Zomborácz Virág első filmje, az Utóélet.

ELŐADÁS

Mit is csinál pontosan egy music supervisor? Hogyan segít egy kémiatanárnak nagypályás drogbáróvá válni? Hogyan teszi aktuálisabbá és eladhatóbbá a filmet? Hogyan tud időt és pénzt spórolni a produkciónak? A Budapest Showcase Hubbal közösen szervezett kétnapos workshop keretében Thomas Golubić music supervisor és Balázs Ádám  zeneszerző ad át mindent, amit Hollywoodtól tanulhatunk a zene professzionális használatáról.

Kiknek ajánljuk:

 • rendezők
 • producerek
 • vágók
 • zeneszerzők
 • music supervisorok
 • filmszakos hallgatók

Időpont: 2018. november 16. 15.00–15.45

Helyszín: Brody Studios, Courtyard (1064 Budapest, Vörösmarty u. 38.) 

Az előadás angol nyelvű. Az előadása a regisztráció lezárult.

 

WORKSHOP

Workshop I. – Music supervision

A rendezőknek szóló workshop során Thomas Golubić személyesen mentorál minden beválasztott projektet. A résztvevőknek lehetőségük lesz előzetes Skype beszélgetésre, hogy a személyes találkozón még hatékonyabb legyen a közös munka és a tanulás.

Kiknek ajánljuk:

 • rendezők
 • producerek

Időpont: 2018. november 15. 10.00–14.30

Helyszín: Brody Studios, Drawing Room (1064 Budapest, Vörösmarty u. 38.) 

A workshop angol nyelvű. A workshops-ra való regisztrációt lezártuk.

Jelentkezéshez szükséges anyagok:

 • rövid- vagy nagyjátékfilm szinopszisa (max. 1 oldal)
 • a főbb karakterek jellemzése (max. 1 oldal)
 • három kiemelt jelenet részletes leírása és stratégiai szerepe a filmben (max. 1,5 oldal)
 • a projekt általános zenei elképzelései (max. 1 oldal)

Kérjük, az anyagokat angol nyelven, egy fájlba töltsétek fel és a pdf vagy doc nevében szerepeljen a projekt címe.

 

Workshop II. – Ismert jelenetek újragondolt zenékkel

A workshopba bekerülő zeneszerzők Balázs Ádám és Thomas Golubić vezetésével készítik el a kiválasztott jelentek zenei betéteit. A résztvevők előre megkapják a jeleneteket, hogy vázlatokat, ötleteket tudjanak készíteni hozzá. 

Kiknek ajánljuk:

 • zeneszerzők

Időpont: november 16. 10.00–14.30

Helyszín: Brody Studios, Den (1064 Budapest, Vörösmarty u. 38.) 

A workshop angol nyelvű. A workshops-ra való regisztrációt lezártuk.

Részvételi feltételek:

 • zenei referencia (doc vagy pdf)
 • demófelvételek, kész film dalai vagy meg nem jelent zene (link)

 

Október

VALÓSÁG VAGY MÉGSEM? – 3D animáció és a digitális karakterkészítés

Szigeti Attila – Az ötlettől a táncoló pixelekig

Az internet tele van a filmes trükköket leleplező, „behind the scenes” videókkal. Ha valaki kellően érdeklődő és türelmes, ezekből kis hézagokkal össze tudja legózni a folyamatot. Ebben az előadásban a kis hézagokat is kitöltjük:végigjárjuk egy 3D animációs film elkészítésének lépéseit, szakterületeit és eszközeit, az ötlet megszületésétől a befejezett képsorokig.

Czakó József – Az életre kelt polygon 

A 3D animációs filmekhez nem castingon válogatjuk a szereplőinket, hanem legyártjuk őket. Mi tervezzük meg és készítjük el a szereplő testének arányait, testalkatát, arcát, haját, ruházatát, kinézetét, és ha mást kíván a történet, át is tudjuk őt alakítani. Ez a nagy szabadság sok buktatót rejt. Ezen az előadáson bemutatjuk, hogyan tervezünk, és készítünk el 3D karaktereket, kik és milyen eszközökkel alakítják a szereplőinket.

Előadók:

Czakó József: A Digic Pictures egyik, karakterekért felelős art direktora. Formatervezőként végzett, 2011-ben csatlakozott a stúdióhoz, ahol vizuális koncepciók megal­kotásával, digitális szobrászattal és textúrázással foglalkozott olyan projek­tekben, mint az Assassin’s Creed Revelations és a Mass Effect 3. Karakter art direktorként 2018-ban mutatkozott be a League of Legends Climb trailerében.

Szigeti Attila: A Digic Pictures Karakter Divíziójának igazgatója, aki a filmek szereplőit és kellékeit elkészítő csapatot vezeti. Építészeti tanulmányait követően 3D animációs filmek fejlesztésével, rendezésével és gyártásvezetésével foglalkozott, 2011-ben produkciós koordinátorként kezdett a Digic-ben, 2015 óta igazgató.

Kiknek ajánljuk:

 • animátorok
 • operatőrök
 • storyboard-rajzolók
 • grafikusok
 • 3D modellezők
 • rendezők
 • producerek
 • kaszkadőrök
 • mozgásművészek
 • filmszakos hallgatók

Az előadás magyar nyelvű. Az előadásra való regisztrációt lezártuk.

Időpont: 2018. október 31. 15.00–19.00

Helyszín: MOME Z, nagy auditórium (1111 Budapest, Bertalan Lajos u. 2.)

 

STORYBOARD, MINDENEKELŐTT – Kurt van der Basch

Előadó:

Kurt van der Basch: kanadai származású, Prágában élő storyboard művész és illusztrátor. 1999-ben irodai asszisztensként kezdte meg filmes karrierjét, de hamarosan a Hallmarknál A sárkány éve c. kalandfilmhez készített illusztrációkat és A szövetség c. filmben díszletfestőként is dolgozott. Az Alien vs Predator és Terry Gilliam Grimm c. filmek vizuális koncepciójáért volt felelős. 2003-ban Liev Schreiber Minden vilángol c. filmjében és 2004-ben A mágus c. filmekben debütált storyboard rajzolóként. Azóta Európában és az Egyesült Államokban is számos produkcióban dolgozott a filmkészítés minden területén; a reklámfilmektől és videoklipektől kezdve a blockbuster filmekig. Készített storyboardot Janet Jackson, Kanye West és Madonna videóihoz és J.J. Abrahms Star Wars: Az ébredő sötétség c. filmjén is dolgozott. Kurt legutóbbi projektjei közé tartozik J. A. Bayona Jurassic World: Bukott birodalom és a most készülő nagy költségvetésű Carnival Row fantasy sorozat, melynek főszereplője Cara Delevigne és Orlando Bloom.

ELŐADÁS

Nem csak az animációs filmek, hanem az élőszereplős játékfilmek esetében is fontos az alapos előkészület. Kurt van der Basch előadása megmutatja, hogyan lehet a forgatókönyvben leírtakat a kreatív storyboard segítségével minél pontosabban megvalósítani. Számos példán keresztül megismerjük, hogy a rendezők milyen sokféle módon mondhatják el ötletüket a rajzolónak; hogyan lesz az elképzelésből storyboard rajz, és azt is, hogy a forgatás során miképpen változik valóssággá, amit közösen megálmodtak.

Kiknek ajánljuk:

 • producerek
 • rendezők
 • forgatókönyvírók
 • filmszakos hallgatók
 • ipar- és képzőművészet szakos hallgatók
 • storyboard rajzolók
 • grafikusok

Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció lezárult.

Időpont: 2018. október 4. 18.00-19.30

Helyszín: MOME Z (1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2.)

 

WORKSHOP

Kurt van der Basch kétnapos storyboard workshopot tart Budapesten.

A workshop során a résztvevők standard filmes beállításokkal dolgoznak, megismerik, hogy hogyan lehet a képekből sorozatot készíteni, a különböző beállítások váltakozása milyen hatással lehet a teljes történetre. Konkrét szituáció és forgatókönyv alapján több jelenethez is készítenek rajzot; kész storyboardokat elemeznek, újraértelmeznek és rekonstruálnak; a reklámfilm készítéshez is hasznos tippeket kapnak.

Kiknek ajánljuk:

 • storyboard rajzolók
 • grafikusok
 • filmszakos hallgatók
 • ipar- és képzőművészeti szakos hallgatók

Időpont: 2018. október 5-6. 9.00-17.00

Helyszín: MOME Z (1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2.)

Részvételi feltételek:

 • a workshop olyan diákoknak és szakmabelieknek szól, akik tapasztalattal rendelkeznek a rajzolás területén.
 • angol nyelvű motivációs levél (max. 1200 karakter)
 • képmontázs vagy portfólió saját munkákból (max. 3 oldalas pdf)

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 26. éjfél

A workshop angol nyelvű. A helyek száma korlátozott, ezért kérjük, időben regisztrálj, és csak akkor jelentkezz, ha mindkét napon részt tudsz venni. A workshopra való regisztráció lezárult.

 

Szeptember

BUDAPESTI KLASSZIKUS FILM MARATON

ALKOTÓTÁRSAK RÉGEN ÉS MOST – FORGATÓKÖNYVTŐL 4 OSCARIG: FANNY ÉS ALEXANDER
Katinka Faragó és Petrányi Viktória beszélgetése szakmáról, bizalomról, sikerről

Katinka Faragó hosszú karrierje során olyan jelentős rendezők alkotótársa volt, mint Bille August, Jan Troell, Liv Ullmann, Aki Kaurismaki valamint Andrej Tarvovszkij és az egyetemes filmművészet egyik legnagyobb alakja, Ingmar Bergman, akivel mintegy harminc évig dolgozott együtt.

<p class="m_2694

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem